Брой 212 (1723), 06-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Възможности за правене на бизнес в Казахстан – инвестиционна среда и специализирани икономически зони

"Казахстан е сериозен партньор на България, но все още съществува неизползван потенциал в двустранните търговско-икономически отношения". Това каза председателят на БТПП при откриването на презентация "Икономическо сътрудничество и перспективи за правене на бизнес в Република Казахстан".

Темиртай Избастин, посланик на Република Казахстан у нас, представи основните предимства на страната, сред които добре развити регионални пазари, транспортна инфраструктура, устойчив икономически ръст. Той представи мястото на Казахстан в международните класации и последните новости в развитието на икономиката. Презентацията на посланик Избастин може да бъде открита ТУК.

Акцент беше поставен върху държавната подкрепа за чуждестранните инвеститори в Казахстан. Посланик Избастин представи и приоритетните сектори за страната, сред които: хранително-вкусова промишленост, металургия, химия, машиностроене и др. Българските инвестиции в Казахстан в периода 2005 – 2018 г. възлизат на 35 млн. евро. Страната очаква икономически ръст за 2018 г. 4,5 %. Казахстан се нарежда на 28 място в класацията Doing business за настоящата година. Освен това, от януари 2017 г. е въведен 30-дневен безвизов режим с 45 държави, включително България.

Представена бе дейността на Казахстанската агенция за инвестиции, както и новосъздадения Международен финансов център Астана (МФЦА), в който се ползват редица данъчни облекчения и се прилага принципа на английското право при разрешаването на търговски спорове. В страната функционират 11 специализирани икономически зони, които предлагат изключително добри условия за бизнеса – без корпоративен данък за период от 50 години, отпадане на ДДС за стоки, произведени в зоните, и много други преференции.

Почетният консул на Казахстан в България – Митко Солаков отбеляза, че за правенето на бизнес в чужда страна, особено важно е гаранцията на държавата, а при Казахстан това е налице. Той определи като сектори от взаимен интерес: фармация, хранително-вкусовата промишленост, строителство, туризъм и др. Солаков даде пример и с някои български фирми, успешно инвестирали на казахстанския пазар.

Андрияна Петкова, председател на Българо-казахстанската търговска камара - съорганизатор на събитието, представи развитието на Казахстан през последните 5 години и отбеляза, че страната има агресивна политика за привличане на чуждестранни инвеститори – прилага различни отстъпки и привилегии.

След официалната част последва дискусия, като представителите на българския бизнес проявиха интерес към условията и начина на наемане на работна сила в Казахстан, визовия режим, данъчна система, възможност за разрешаване на спорове и др.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможности за правене на бизнес в Казахстан – инвестиционна среда и специализирани икономически зони
Презентация на посланик Темиртай Избастин в БТПП Още
Срещи в ЕВРОПАЛАТИ относно търговската и инвестиционна политика на Европейския съюз
Партньорите по проект AGROINNOECO стартираха пилотната програма за подкрепа на фирми и млади предприемачи
Насърчаване на иновативното предприемачество в агроиндустрията Още
Покана за семинар "ПРОЗРАЧНОСТ В ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ"
29 ноември в сградата на БТПП, от 9 до 13 ч Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
С цел намаляване на административната тежест се предлагат изменения и допълнения в различни нормативни актове Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК започва проучване на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво
Във връзка с изразени съмнения за евентуални непазарни причини за увеличение на цените Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
За първи път от седем години се проведе заседание на Корейско-Българския комитет за промишлено коопериране
ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ
НАП предупреждава за фалшиви имейли от името на Агенцията
На английски език като информират получателите им, че имат право на възстановяване на суми Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Новото издание БДС EN ISO 22000:2018
Тригодишен преходен период за сертифицираните компании - до 19 юни 2021 г. Още