Брой 212 (1723), 06-11-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

За първи път от седем години се проведе заседание на Корейско-Българския комитет за промишлено коопериране


Очаква се корейска компания от автомобилния сектор да навлезе на българския пазар

Износът на България за Република Корея се увеличава с близо 120% през първото полугодие на 2018г. и достига 40.5 млн. щ. д. Ще работим усилено тази тенденция да продължи и занапред, защото считаме, че обемът не е достатъчен. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов  по време  на Втората сесия на Българо-корейския Комитет за промишлено коопериране, който се проведе в Сеул. От българска страна председател на комитета бе зам.-министър Борисов, а от корейска заместник-министърът на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея г-н Канг Минг Су, постоянен комисар в Корейската търговска комисия. Това е първият път от седем години насам, когато двете страни провеждат подобни разговори. Очаква се следващото заседание на комитета да се проведе в България през идната година. По време на посещението на делегацията в Сеул от корейска страна беше представен току-що подписан търговски договор, съгласно който ще бъде гарантиран износ за региона на продукти от хранително-вкусовата промишленост на стойност 30 млн. щ.д.

Двамата заместник-министри се обединиха около мнението, че има сериозен потенциал за увеличаване на стокообмена и дискутираха  засилване на икономическите отношения между двете страни. Зам.-министър Борисов подчерта, че за първите шест месеца  на тази година  двустранната търговия  нараства и е на стойност 134.7 млн. щ.д., отбелязвайки 80 % увеличение спрямо същия период на 2017 г. По думите му страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти в България, особено в областта на автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, високотехнологичните и иновационни производства. „По отношение на българския износ считаме, че потенциал за разширяване на експорта ни за Корея имат стоки като етерични масла и продукти от роза, вино, фармацевтични и козметични продукти, хранителни и софтуерни продукти", допълни той. Значим потенциал за сътрудничество и привличане на инвестиции имат преработващата промишленост, инфраструктурното строителство и енергетиката.

Икономическият заместник-министър проведе среща и със заместник – министъра на външните работи на Република Корея г-н Юум Канг-Хион, на която изтъкна че Корея е стратегически икономически партньор в източноазиатския регион и посочи, че ще бъде насърчено по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

Борисов договори провеждането на съвместен бизнес форум с г-н Ким Джундонг, заместник-председател на Корейската търговско-промишлена палата (КСCI), която е най-мащабната икономическа организация в Корея. Двамата се разбраха  делегация от корейски фирми от различни сектори да посети България с цел създаване на контакти и реализиране на съвместни проекти.

Заместник-министър Борисов проведе срещи и с корейски компании от автомобилния сектор, които проявяват интерес за инвестиции в България. Стана ясно, че корейска компания лидер в производството на компоненти за автомобили ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници, като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството. Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 г., като впоследствие производствените мощности в България да се разширяват. „Страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за автомобилната индустрия. Вече е ясно, че някои от важните цели на нашето сътрудничество могат да бъдат, популяризирането на корейски проекти в индустриалните зони в България, както и привличането на повече корейски инвестиции в автомобилния сектор и в развойни центрове в страната“, подчерта Борисов. Той представи и насърчителните мерки, които България предлага на потенциалните корейски инвеститори, както и стабилните макроикономически показатели и предимствата на страната ни като ниски корпоративни данъци и  оперативни разходи, както и висококвалифицирана работна ръка.

В българската делегация участваше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството – Валентин Йовев,  представители на МРРБ, Министерство на транспорта и информационните технологии, Министерство на икономиката и Аутомотив Клъстер – България.

Източник: Министерство на икономиката

НОВИНИ ОТ БТПП
Възможности за правене на бизнес в Казахстан – инвестиционна среда и специализирани икономически зони
Презентация на посланик Темиртай Избастин в БТПП Още
Срещи в ЕВРОПАЛАТИ относно търговската и инвестиционна политика на Европейския съюз
Партньорите по проект AGROINNOECO стартираха пилотната програма за подкрепа на фирми и млади предприемачи
Насърчаване на иновативното предприемачество в агроиндустрията Още
Покана за семинар "ПРОЗРАЧНОСТ В ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ"
29 ноември в сградата на БТПП, от 9 до 13 ч Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
С цел намаляване на административната тежест се предлагат изменения и допълнения в различни нормативни актове Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК започва проучване на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво
Във връзка с изразени съмнения за евентуални непазарни причини за увеличение на цените Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
За първи път от седем години се проведе заседание на Корейско-Българския комитет за промишлено коопериране
ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ
НАП предупреждава за фалшиви имейли от името на Агенцията
На английски език като информират получателите им, че имат право на възстановяване на суми Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Новото издание БДС EN ISO 22000:2018
Тригодишен преходен период за сертифицираните компании - до 19 юни 2021 г. Още