Назад

Българо-руски инвестиционен уебинар очерта ключови сектори за сътрудничество





Българската търговско-промишлена палата, Търговско-промишлената палата на Руската Федерация и Съветът по инвестиции при БТПП проведоха за втора поредна година съвместен инвестиционен уебинар.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри виртуалното събитие и подчерта, че търговско-промишлените палати на България и Русия са насочили усилията си за разширяване и обновяване на икономическото сътрудничество. Много инвеститори се въздържат от инвестиции на фона на световната икономическа криза, но бизнес организациите трябва да напомнят постоянно, че инвестициите са начин за преодоляване на трудностите. Той посочи, че България продължава да бъде добро място за инвестиране на фона на ниските данъци. По-късно по време на събитието експерти подкрепиха тези думи с подробни презентации – Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при БТПП, и Юлиян Балчев, представител на Българската агенция за инвестиции.

Владимир Падалко, зам.-председател на ТПП на Руската Федерация, също приветства участниците – над 50 представители на български и руски компании, регионални търговски палати и институции. Той постави няколко ключови теми за дискусия: необходимост от подобряване на средата за туристическата индустрия, която пострада значително от пандемията; подсигуряване на транспортни и логистични връзки между двете страни, разширяване на сътрудничеството в сферата на хранително-вкусовата промишленост и др. сектори от взаимен интерес, включително и с инвестиции.

Посланикът на България в Москва Н.Пр. Атанас Кръстин също взе участие в откриването на уебинара и сподели, че посещенията му в различни региони на Русия показват засилен интерес от създаване и разширяване на търговски и инвестиционни контакти и партньорства с български фирми. Той посочи, че и двете страни трябва да работят за намаляване на огромния дисбаланс в търговията. Кръстин подчерта, че България има много добри постижения в сектор информационни технологии и предлага сътрудничество в тази област.

От името на Посолството на Руската Федерация в София участие в събитието взе Константин Артюшин, търговски представител, който благодари на БТПП за съдействието за организиране на 4 национални и регионални събития, състояли се през годината с цел свързване на бизнеса от двете страни и изрази готовност доброто сътрудничество да продължи.

По време на форума бяха направени подробни представяния на инвестиционния климат в Русия от страна на Владимир Гъмза, председател на Съвета по финансово-промишлена и инвестиционна политика към ТПП на Руската Федерация и негови колеги.

От България бяха представени два проекта: за изграждане на регионален търговски логистичен и промишлен център край гр. Варна и за производство на био пчелен мед край гр. София.

От Русия бяха представени следните проекти: за транспортен и логистичен комплекс в Ярославска област и за изграждане на завод за производство на авио гориво в Ленинградска област.

При интерес към проектите, както и за осъществяване на търговско и инвестиционно сътрудничество с партньори от Русия можете да се свържете със Съвета по инвестиции при БТПП, Тел.: 02 8117 489, e-mail: g.dimitrova@bcci.bg и Тел.: 0899 707475, e-mail: tomov@intrac-investment.com