Брой 130 (2136), 09-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Икономическите отношения между България и Турция - динамика и постоянен двустранен стратегически интересПредседателят на БТПП се срещна с Н.Пр. Айлин Секизкьок, новоназначен посланик на Република Турция, Окан Пакбеше, търговски съветник, и Мурат Ягъш, втори секретар към Посолството на Турция в София.

По време на срещата бе констатирано, че икономическите отношения между двете страни се развиват и характеризират с постоянен двустранен стратегически интерес, въпреки международната обстановка, новите рискове и предизвикателства. Според посланик Секизкьок Турция търси партньори за справяне с трудностите и приема България като естествен такъв.

Икономическите субекти и в двете страни преосмислят своята дейност, стана ясно още по време на разговора, като се преценяват възможностите за промяна в локациите на производство, доставки в страната, съседни държави или на други континенти. Турция оценява ползите от сътрудничеството в икономическата сфера с България – членството в ЕС, транзитната връзка с другите държави от Общността, благоприятните условия за бизнес и инвестиции. Симеонов подчерта някои от тези характеристики, сред които привилегиите за инвеститорите и ниските данъци. Той коментира очакванията за промяна в прогнозите за икономически растеж в страната и посочи, че въпреки замразяването на много икономически дейности през първата половина на 2020 г. страната отбелязва положителен икономически растеж /2%/.

Председателят на БТПП представи структурата на палатата пред посланика на Турция, като наблегна на активните връзки на ниво регионални търговски палати с партньори от югоизточната ни съседка.

Сред разискваните теми бе и състоянието на туристическия сектор, като силно засегната област от пандемията. Бе коментирана необходимостта от създаване на стратегия за сектора, включваща допълнителни протоколи, изисквания и предписания, които да се спазват от фирмите, предоставящи туристически и свързани услуги, с което да се гарантира сигурността на гостите.

Не на последно място бе коментирана и необходимостта от спазване на принципа на реципрочност при отваряне на границите в периода след пандемията, с което свободното движение на хора, стоки и услуги, туризмът, транспортните и други дейности между България и Турция ще бъдат възстановени.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Икономическите отношения между България и Турция - динамика и постоянен двустранен стратегически интерес
Председателят на БТПП се срещна с Н.Пр. Айлин Секизкьок Още
Партньорство на БТПП с клъстерни структури
Обмяна на информация, опит, идеи, инвестиционни проекти, съвместно организиране на бизнес събития Още
Внесени предложения за мерки за разрешаване на действителните проблеми, свързани с придобитите акции от български граждани в хода на приватизацията и реституцията в България
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Годишен доклад на Международната организация на работодателите, 2019-2020 г.
ПРОМИШЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО
Индекси на промишленото производство през май 2020 година
Спад от 16.1% спрямо съответния месец на 2019 година Още
ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА
Народното събрание ратифицира спогодби в областта на транспорта с Черна гора и Гърция
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Иновативен проект за качеството на въздуха в София ще получи финансиране от ЕС
По инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“ 2014-2020 г. Още
Европейският парламент приема важна реформа на сектора „Автомобилен транспорт“
Ревизирани правила за подобряване на условията на труд на водачите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международният технически панаир в Пловдив - от 14 до 19 септември
Силно присъствие на строителния бранш Още