Брой 54 (1812), 19-03-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Български фирми, участвали в Mobile World Congress, оценяват като изключително полезно членството си в БТПП


SoCyber: “Възможността да посетим MWC прави нашето членство изключително полезно, силно препоръчваме и на други компании да обмислят тази възможност”

От 26 до 28 февруари т.г. сe проведе брокерско събитие в рамките на едно от най-големите изложения в ИКТ сектора в Европа - Mobile World Congress в Барселона, Испания.

С подкрепата на Enterprise Europe Network към Българска търговско-промишлена палата и испанската Агенция за конкурентоспособност на бизнеса - ACCIÓ, тази година български фирми получиха безплатен пропуск за Mobile World Congress, чиято редовна и най-ниска цена възлизаше на 799 EUR.  Освен че имаха възможност за участие в редица срещи - както предварително насрочени, така и допълнителни, участниците имаха възможност да посетят и различни събития в рамките на изложението - от информативни и с практическа насоченост, до такива за създатели на мобилни приложения и инициативи за бизнес коопериране и партньорство.  Фокусът на всички теми бяха новите технологии 5G, бъдещото развитие на технологиите, АI (изкуствен интелект), индустрия 4.0., новите и революционни иновации, дигиталната сигурност и т.н. 

С цел да разберете повече за атмосферата на това внушаващо събитие Ви срещаме с двама от българските участници - управителят на SoCyber Красимир Коцев и Росен Живков, управител на Абилитикс ООД.

Красимир Коцев, основател на компанията за киберсигурност SoCyber. През последните години се интересува задълбочено от етичното хакерство, тъй като отчита ръста на заплахите в Интернет пространството. SoCyber е специализирана в тестването на сигурността на мрежи и приложения. Компанията също така предлага услуга, която е иновативна за българския пазар, а именно “SecaaS (Security as a Service)”, която позволява на компании със сравнително малка нужда или финансови възможности в сферата на киберсигурността да разполагат с цял екип от специалисти за няколко часа на месец, срещу достъпно заплащане. Компанията се развива успешно вече една година, като основната причина за това е хъсът и мотивацията на екипа, който реално се явява двигател на целия проект.

За събитието разбрахме благодарение на БТПП (въпреки че е едно от най-големите събития за иновации в света). Съответно като членове на Палатата на нас беше представена уникалната възможност да посетим това събитие. Това прави нашето членство изключително полезно, силно препоръчваме и на други компании да обмислят тази възможност. За нас беше интригуващо да посетим MWC, тъй като събитието показва всички новости на технологиите. До този момент не съм присъствал на събитие, на което да са изложени толкова голям брой технологии и иновативни проекти.

Безспорно, се нагледахме на нови технологии – на изложението присъстваха всякакви модели роботи с „изкуствен интелект“, разработки на автономни автомобили, безброй много различни устройства, позволяващи изграждането на „умен град“, четки за зъби, които изпращат информация за денталната ти хигиена на зъболекаря ти, устройства за защита на информационни системи и др. Събитието обаче беше най-полезно за нас с контактите, които изградихме с водещи компании в сферата на сигурността. Направихме много срещи и намерихме доста компании, заинтересовани в сътрудничество със SoCyber, по един или друг начин. Това предоставя възможност за нас да се развием по-активно и на чужди пазари, което е необходимост, тъй като в България пазарът не е достатъчно голям, за да задоволи амбициите ни за растеж.

Моля, вижте продължението на интервюто ТУК

Enterprise Europe Network към Българска търговско-промишлена палата организира редовно брокерски събития, повечето от които са с преференциални условия за МСП. Не пропускайте актуалните възможностите от сайта https://een-bcci.com/subitia/

За контакти: Enterprise Europe Network (EEN)
Българска търговско-промишлена палата
02/ 8117 515/ 525/ 505
e-mail: een@bcci.bg

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Български фирми, участвали в Mobile World Congress, оценяват като изключително полезно членството си в БТПП
Среща с представители на Националния борд по туризъм
Бяха обсъдени предстоящи съвместни инициативи Още
Покана за кръгла маса „Иновативни подходи в създаването и производството на биологично активни вещества, природни продукти и функционални храни, както и в здравния, уелнес и спа туризма“
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Регистрираните по ДДС без СУПТО сменят касовите си апарати до края на март
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационен семинар за работодатели относно включване на бежанци на пазара на труда
25 март, Пловдив Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Предварителните данни на НОИ сочат неутрален ефект от отпадането на дохода за периода 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018 г. пенсии
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Перспективи за имплементиране на закона за тьрговските агенти в Ирак
Компаниите, които продават продукти и услуги в Ирак, трябва да преразгледат договорите си ... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Въпроси и отговори относно Директивата за авторското право в цифровия единен пазар
Нова награда на ЕС за отличаване на лидерите в областта на безопасността на продуктите
Заявления за кандидатстване се подават до 7 април 2019 г. Още