Брой 54 (1812), 19-03-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Нова награда на ЕС за отличаване на лидерите в областта на безопасността на продуктите


Европейската комисия стартира нова награда за безопасност на продуктите, с която ще бъдат отличавани предприятията, които имат забележителни постижения в областта на безопасността на продуктите. Приканваме предприятията — малки и големи — да кандидатстват за тази награда в категориите „продажби по интернет“ и „продукти за грижа за децата“. Победителите ще получат своите награди през септември тази година от Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на потребителите.

Всички потребители очакват и заслужават безопасни продукти.С тази нова награда ще бъде отдадено признание на дружествата, които поставят безопасността на продуктите в основата на своята дейност и които не се придържат само към изискванията на ЕС. Тя е за тези, които осъществяват иновации и инвестиции, за да подобрят безопасността на своите продукти и услуги, и по този начин повишават стандартите за защита на потребителите в цяла Европа.

Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: „Искаме да насърчим повече дружества да възприемат безопасността на продуктите като приоритет и да защитим нашите деца, семейства и приятели. Все още има твърде много опасни продукти, които се изземват или причиняват вреди. Наградата за безопасност на продуктите е възможност за отличаване на дружествата, които правят нещо повече за безопасността на своите потребители“.

Пазаруване по интернет и продукти за грижа за децата в центъра на вниманието

Тази година дружествата могат да кандидатстват по две категории:

  • Продажби по интернет: за наградата могат да кандидатстват дружества, които извършват продажби по интернет и които отделят особено внимание на безопасността на предлаганите от тях продукти. Търсим най-добри практики и процеси например при изземване на опасни продукти или при откриване на такива продукти, преди те да бъдат пуснати за продажба.
  • Продукти за грижа за децата: за наградата могат да кандидатстват дружества, за които безопасността на децата е най-важният приоритет. Това може да бъде илюстрирано например с начина, по който те проектират бебешката кошара, с творческия начин, по който те съобщават рисковете на своите клиенти, с изключителното качество на техните следпродажбени услуги или с начините, по които те интегрират безопасността на продукта в неговата верига на доставка и жизнен цикъл.

 

Признание за големи и малки предприятия

Има 12 награди: шест за категорията „продажби по интернет“ и шест за категорията „продукти за грижа за децата“. Златно отличие, сребърно отличие или бронзово отличие ще бъде присъдено на три МСП и три по-големи дружества във всяка категория. 
Победителите ще получат своята награда от еврокомисар Йоурова по време на церемония, която ще се проведе в Брюксел през септември тази година, и те ще имат възможността да споделят своите идеи и най-добри практики със свои колеги в сектора.

Кандидатствайте сега и спечелете награда!
За да могат да кандидатстват, дружествата трябва да са установени в една от 31-те държави от Европейското икономическо пространство (28-те държави членки на ЕС, плюс Исландия, Норвегия и Лихтенщайн). Спечелването на награда ще осигури на дружествата широко признание, подобряване на тяхната репутация и възможност да се утвърдят като лидер в областта на безопасността на продуктите в рамките на своя сектор. 
Вече могат да се подават заявления за кандидатстване до 7 април 2019 г. ТУК.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Български фирми, участвали в Mobile World Congress, оценяват като изключително полезно членството си в БТПП
Среща с представители на Националния борд по туризъм
Бяха обсъдени предстоящи съвместни инициативи Още
Покана за кръгла маса „Иновативни подходи в създаването и производството на биологично активни вещества, природни продукти и функционални храни, както и в здравния, уелнес и спа туризма“
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Регистрираните по ДДС без СУПТО сменят касовите си апарати до края на март
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационен семинар за работодатели относно включване на бежанци на пазара на труда
25 март, Пловдив Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Предварителните данни на НОИ сочат неутрален ефект от отпадането на дохода за периода 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018 г. пенсии
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Перспективи за имплементиране на закона за тьрговските агенти в Ирак
Компаниите, които продават продукти и услуги в Ирак, трябва да преразгледат договорите си ... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Въпроси и отговори относно Директивата за авторското право в цифровия единен пазар
Нова награда на ЕС за отличаване на лидерите в областта на безопасността на продуктите
Заявления за кандидатстване се подават до 7 април 2019 г. Още