Брой 54 (1812), 19-03-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Въпроси и отговори относно Директивата за авторското право в цифровия единен пазар


Copyright symbol ©AP Images/European Union-EP

Тук ще намерите отговори на някои от най-често задаваните въпроси във връзка с Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар. Те са публикувани на сайта на Европейския парламент.

Отговорите се основават на съдържанието на текста на споразумението, постигнато от преговарящите страни на 13 февруари.

За какво се отнася Директивата относно авторското право?

Предложението за „Директива относно авторското право в цифровия единен пазар“ има за цел да гарантира, че творците (например музикантите или актьорите), издателите на новинарски издания и журналистите получават печалби и от онлайн пространството и интернет, както това се случва офлайн. Понастоящем, поради остарелите правила за авторското право,, онлайн платформите и новинарските агрегатори са тези, които извличат всичките ползи, докато хората на изкуството, издателите на новини и журналистите са свидетели как техните творби и продукти циркулират свободно, а в същото време получават, в най-добрия случай, нищожно възнаграждение за тях. Това пречи на получаването от страна на хората на изкуството и медийните специалисти на доходи, позволяващи достоен начин на живот.

Важно е да се отбележи, че проектът на директива не създава никакви нови права за творците и журналистите. Той единствено гарантира по-доброто прилагане на техните съществуващи права. Проектът на директива не създава нови задължения за онлайн платформите, нито за новинарските агрегатори. Той просто гарантира по-доброто зачитане на техните съществуващи задължения. Това, което в момента е законно и разрешено за споделяне, ще остане законно и разрешено за споделяне и занапред.

Накратко:

 

  • Проектът на директива има за цел да задължи големите интернет платформи и новинарски агрегатори (като YouTube или GoogleNews) да плащат на създателите на съдържание (артисти / музиканти / актьори и новинарски издателства и техните журналисти) сумите, които действително им дължат;
  • Нови права или задължения не се създават. Това, което в момента е законно и разрешено за споделяне, ще остане законно и разрешено за споделяне и занапред.

 

По какъв начин директивата ще засегне обикновените потребители?

Проектът на директива не е насочен към обикновения ползвател.

За сметка на това, проектът на директива ще окаже въздействие върху големите онлайн платформи и новинарските агрегатори като YouTube на Google, Google News или Facebook, на които ще бъде наложено задължение за адекватно възнаграждение на творците и журналистите, от чийто труд те извличат парична печалба.

Големите онлайн платформи и новинарските агрегатори ще имат повече основания, отколкото понастоящем, да сключват справедливи (лицензионни) договори за възнаграждение с творци и медийни предприятия, които предварително са се идентифицирали като притежатели на правата за дадено произведение. Всяка платформа ще бъде допълнително стимулирана да сключва подобни споразумения, тъй като, при липса на такива, тя ще бъде пряко отговорна, ако уеб хоства дадено произведение без платена лицензионна такса. Действащото законодателство предлага повече възможности на платформите да се самоосвобождават от тази отговорност.

Очаква се, че проектът на директива ще подтикне онлайн платформите най-накрая да въведат политика за справедливо възнаграждение на всички лица, от чийто труд извличат парични печалби.

Продължение ТУК

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Български фирми, участвали в Mobile World Congress, оценяват като изключително полезно членството си в БТПП
Среща с представители на Националния борд по туризъм
Бяха обсъдени предстоящи съвместни инициативи Още
Покана за кръгла маса „Иновативни подходи в създаването и производството на биологично активни вещества, природни продукти и функционални храни, както и в здравния, уелнес и спа туризма“
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП: Регистрираните по ДДС без СУПТО сменят касовите си апарати до края на март
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Информационен семинар за работодатели относно включване на бежанци на пазара на труда
25 март, Пловдив Още
ТРУДОВИ И ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
Предварителните данни на НОИ сочат неутрален ефект от отпадането на дохода за периода 1997-1999 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент за отпуснатите след 2018 г. пенсии
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Перспективи за имплементиране на закона за тьрговските агенти в Ирак
Компаниите, които продават продукти и услуги в Ирак, трябва да преразгледат договорите си ... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Въпроси и отговори относно Директивата за авторското право в цифровия единен пазар
Нова награда на ЕС за отличаване на лидерите в областта на безопасността на продуктите
Заявления за кандидатстване се подават до 7 април 2019 г. Още