Назад

Покана за онлайн диалог „Как да активизираме търговско-икономическите отношения България-Сърбия след ковид пандемията?“


Българската търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Сърбия организират онлайн среща „Как да активизираме търговско-икономическите отношения между България и Сърбия след ковид пандемията?. Събитието ще се проведе на 18 ноември 2021 /четвъртък/ от 11.00ч. в платформата Zoom. Онлайн срещата е част от инициативата на БТПП, като ротационен председател на Асоциацията на балканските палати за 2021 г. за развитие на регионалното сътрудничество.

Сравнителният анализ на данните от Министерството на икономиката за търговско-икономическите отношения между България и Сърбия за първото полугодие на 2021 и 2020 г.  отчита:

  • ръст на стокообмена от 23.3%;
  • увеличение на износа от 37.2%;
  • ръст на вноса от 12.8%;
  • търговското салдо е отрицателно за България и възлиза на 23.3 млн. евро.

Според анализа в износната листа на българските стоки преобладават главно суровини, материали и стоки с ниска степен на обработка. Челните места заемат медните руди и техните концентрати, нефтени масла и масла от битуминозни минерали, електрическата енергия.

При вноса преобладават конструкции и части за конструкции, стоки на текстилната промишленост, минерални или химични азотни торове и др.

Целта на събитието е да представи актуалната икономическа обстановка в двете страни, както и възможностите за сътрудничество на бизнеса от България и Сърбия. Акцент ще бъде поставен върху потенциални сектори за развитие и начини за засилване на сътрудничеството в пост-ковид условията. Участие в онлайн срещата ще вземат още посланиците на двете страни - в София и Белград, търговските съветници към двете посолства, представители на институции и бизнеса.

Желаещите да участват в онлайн срещата, могат да заявят предварително своето участие на следния линк, в срок до 17 ноември 2021г. /сряда/. Участието е безплатно. Работен език: английски. Регистрираните участници ще получат линк за участие.

При наличието на допълнителни въпроси, може да се свързвате с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП на тел.: 02 8117 489, 8117 421 или e-mail: irelations@bcci.bg.

Приложение: Проекто-програма