Брой 98 (1362), 26-05-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с генералния секретар на Гвинейската търговска, индустриална и занаятчийска камара


Шейк Камара, генерален секретар и изпълняващ длъжността председател на Гвинейската търговска, индустриална и занаятчийска камара (ГТИЗК), се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. В разговорите участваха и Камара Муса, първи секретар по финансови и консулски въпроси и временно управляващ посолството на Гвинея в Белград, и Ердинч Рамадан, почетен консул на Република Гвинея в България.

Представена бе дейността и целите на ГТИЗК за подпомагане развитието на индустрията на страната и за насърчаване контактите на предприемачите в страната с техни потенциални партньори по света.

Гвинея е разделена на четири региона - първият е така нареченият нисък бряг, съставляващ 333 км крайбрежна ивица, вторият е планински - джунгла, третият е Горна Гвинея – савана, в които се отглеждат селскостопански култури, и четвъртият - Фука е планински, с отглеждане предимно на портокали, манго, картофи и животновъдство. Гвинея разполага с 6, 2 млн. кв. км обработваема земя, но към момента само около 25% от нея се обработват.

Страната е производител на кафе, какао, каучуково дърво, злато, диаманти и е на първо място в света в производството на боксит (40 млрд. тона) със 60% съдържание на алуминиева руда. Страната изпитва нужда от сътрудничество в производството на ел. енергия от хидроцентрали. Потенциал за развитие има и в строителството на соларни паркове. Правителството работи по реализирането на проекти за разширяване на пристанищата, строителство на нови летища и развитие на авиационния транспорт със съседните държави.

Приоритетните сектори за развитие са: земеделие и селско стопанство, рибарство, обработка на дървен материал, информационни технологии, строителство на социални жилища, болници и на около 1000 км железопътна инфраструктура.

Повече информация за Гвинея може да се намери на www.invest.gov.gn . Предстои в БТПП да бъде направена презентация на икономиката на Гвинея, като членовете на Палатата ще получат допълнителна информация.

НОВИНИ ОТ БТПП
Денят на Африка беше отбелязан с конференция в Софийския университет
Председателят на БТПП изнесе доклад на тема: „Икономическите възможности за българския бизнес в Африка“ Още
БТПП и Великотърновският университет ще си сътрудничат при обучението на студенти
Палатата ще участва в кръгла маса „Възможности за създаване на виртуален образователен клъстер“ Още
Остават само 2 седмици до началото на София Десерт Фест!
Много изненади, вкусни и привлекателни предложения, специални намаления и дегустации Още
Среща с генералния секретар на Гвинейската търговска, индустриална и занаятчийска камара
Гвинея проявява интерес към сътрудничество в производството на ел. енергия от хидроцентрали, строителството на соларни паркове... Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Тест: кой ще печели обществени поръчки
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
По-добре проектирано работно място със стандартите на ISO
В подкрепа на бизнеса и експертите при проектиране на работни места, които съдействат за удовлетвореност и добро здраве на работещите Още
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
България се присъединява към Общата система за пренос на данни в изпълнение на международните ангажименти за автоматичен обмен на информация към ОИСР
Страната ни получава достъп до информация от останалите участващи юрисдикции, между които са и почти всички юрисдикции с преференциални данъчни режими Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар на тема „Хоризонт 2020: Инструмент за финансиране на МСП“
7 юни 2017 г. от 11:00 ч. в ИАНМСП, София Още