Брой 191 (951), 05-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Делегация на Бизнес асоциацията Япония - Югоизточна Европа посети БТПП


БТПП и Българо-японският икономически съвет бяха домакини на среща с делегация от Бизнес асоциацията Япония - Югоизточна Европа (JSEEBA) .  Делегацията бе съпроводена от Н.Пр. Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас, и г-жа Саяко Оцу, втори секретар в Посолството.

Оно Йошинори, почетен председател на JSEEBA, очерта целите на Асоциацията, насочени към насърчаване и развитие на сътрудничеството между Япония и страните от Югоизточна Европа, както и към стимулиране на малките и средните предприятия. Той акцентира на традиционно добрите отношения между България и Япония.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи предимствата на България като място за инвестиции и отношенията с Япония като  важен икономически партньор в региона на Източна Азия. Той  отбеляза отличното сътрудничество на Палатата с Посолството на Япония в София, както и стремежа за разширяване на партньорството с други организации в интерес на интензифицирането на двустранните търговско-икономически отношения.  Председателят на Палатата очерта налагащата се напоследък тенденция, когато една фирма или институция трябва да покрие повече от една страна на Балканите, да избере за седалище София.

Гостите от Япония проявиха интерес към социалната и данъчна политика в България – ниво на осигуровки, плосък данък, ДДС, както и пенсионната реформа в страната и мерките, които са предприети. Подчертан бе интерес за сътрудничество в следните сектори: минна промишленост, инфраструктура, козметика.

Посланик Коизуми сподели, че сътрудничеството между Палатата и JSEEBA би било изключително перспективно в интерес на бизнеса от двете страни.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Декларация на национално представителните работодателски организации във връзка с изявления на Българската фотоволтаична асоциация
Всички законно изградени, законно присъединени и законно финансирани ВЕИ-инсталации са добре дошли в българската енергийна мрежа Още
Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати
Българо-португалската търговска камара е новият член на Клуба Още
Делегация на Бизнес асоциацията Япония - Югоизточна Европа посети БТПП
Минна промишленост, инфраструктура и козметика – сектори с потенциал за сътрудничество с Япония Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Обучение за ментори и мултипликатори по проект „Enterprise+ Иновативният потенциал среща опита“
Българският партньор по проекта е Габровската търговско-промишлена палата Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2015 г. е 21 572 млн. лв.
През второто тримесечие коефициентът на безработица е 9.9% Още
Макроикономическата стабилност се влошава, което пречи на конкурентоспособността
Автор: Ангел Яначков, Институт за пазарна икономика Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Нов международен стандарт ISO 17100:2015 хармонизира критериите за доставчиците на преводачески услуги за качество
Предлага валидни критерии за позоваване на световно ниво, описващи съвременното състояние на технологията на преводаческите услуги Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Пазар на електроавтомобили в САЩ
Продажби, производство, насърчителни мерки, технологични аспекти и външнотърговски обмен Още