Брой 191 (951), 05-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Пазар на електроавтомобили в САЩ


СТИВ - Вашингтон изпрати в БТПП анализ на пазара на електромобили в САЩ.

САЩ са световен лидер по брой електрически автомобили с общо 275 104 броя в движение към 2014г., следвани от Япония (108 248 броя) и Китай (83 198бр., кумулативно до 2014г.). 40% от световния флот от електроавтомобили се движи на американска територия. В годишната си реч за Състоянието на щатите през 2011г. американският президент си бе поставил за цел достигането чрез три групи насърчителни мерки на 1 млн. броя електроавтомобила в движение към края на 2015г., което в действителност няма да бъде постигнато и наполовина въпреки положителната тенденция.

За 2014г. в САЩ са продадени 118 000 електроавтомобили и в сравнение с 96 700 за 2013г. реализацията им бележи впечатляващия ръст от 23%. При консервативно предвиждане от 20% ръст в продажбите им броят на електрически возила до 2024г. може да достигне 4 милион броя с продажби от по 740 000 електроавтомобила годишно.

Освен внушителният ръст от 23% на продажбите за 2014г. на годишна база и 71% ръст кумулативно в сравнение с останалите години е интересно да се отбележи още, че за пръв път, откакто се предлагат подобни возила в САЩ, интересът към чисто електрическите акумулаторни возила надминава този към хибридните електроавтомобили. За 2015г. се очертава още по-сериозен ръст от 34% на годишна база.

В анализа на СТИВ се посочва, че увеличаването на броя на електроавтомобили в България, включително и чрез преходни решения като конвертиране и електрификация на съществуващи конвенционални модели с ДВГ и превръщането им в хибридно-зарядни, освен че би намалило зависимостта от монополисти на вносни енергенти от непредвидими държави-доставчици на горива, би подобрило значително енергийният баланс на страната и би докарало така нужното ново потребление на чиста, автономно добивана от собствени източници електроенергия, създавайки нов пазар за нея в сегашните условия на свръхпредлагане.

С наличието на над 30 производителя на автомобилни компоненти в България и учредени два клъстера от бранша, България представлява изключително благоприятно място за производство на части, компоненти, софтуер и в дългосрочен аспект – сглобяване на електрически автомобили, посочват от СТИВ.

С пазарния анализ, изготвен от СТИВ – Вашингтон, можете да се запознаете ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Декларация на национално представителните работодателски организации във връзка с изявления на Българската фотоволтаична асоциация
Всички законно изградени, законно присъединени и законно финансирани ВЕИ-инсталации са добре дошли в българската енергийна мрежа Още
Среща на Клуба на смесените и чуждестранни палати
Българо-португалската търговска камара е новият член на Клуба Още
Делегация на Бизнес асоциацията Япония - Югоизточна Европа посети БТПП
Минна промишленост, инфраструктура и козметика – сектори с потенциал за сътрудничество с Япония Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Обучение за ментори и мултипликатори по проект „Enterprise+ Иновативният потенциал среща опита“
Българският партньор по проекта е Габровската търговско-промишлена палата Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Произведеният брутен вътрешен продукт през второто тримесечие на 2015 г. е 21 572 млн. лв.
През второто тримесечие коефициентът на безработица е 9.9% Още
Макроикономическата стабилност се влошава, което пречи на конкурентоспособността
Автор: Ангел Яначков, Институт за пазарна икономика Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Нов международен стандарт ISO 17100:2015 хармонизира критериите за доставчиците на преводачески услуги за качество
Предлага валидни критерии за позоваване на световно ниво, описващи съвременното състояние на технологията на преводаческите услуги Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Пазар на електроавтомобили в САЩ
Продажби, производство, насърчителни мерки, технологични аспекти и външнотърговски обмен Още