Брой 68 (828), 08-04-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Предложенията на Япония за реформи в Съвета за сигурност към ООН – във фокуса на японска вечер в БТПП

БТПП бе домакин на японска вечер, посветена на 55-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония, 70-годишнината от учредяването на ООН и 120-годишнината от основаването на БТПП. Представена бе лекция на тема: „Предложения на Япония за реформи в Съвета за сигурност към ООН”. Организатори на инициативата са Асоциацията на завършилите Токайския университет в България, Посолството на Япония в София и БТПП.

Събитието бе официално открито от Георги Стоев, зам.-председател на Палатата и зам.-председател на Българо-японския икономически съвет при БТПП. Той информира за 17-та годишна среща на бизнеса - Европейски съюз-Япония, която ще се проведе на 28 април в Брюксел. Акцент на предстоящото събитие ще бъде достигнатия етап от преговорите за подготовка на споразумение за свободнa търговия и партньорство между Европейския съюз и Япония. 

"Темата на лекцията е особено актуална, тъй като тази година се честват 70 години от учредяването на ООН и е необходимо да се припомнят някои от предлаганите от Япония реформи в структурата на организацията“, посочи Н.Пр. Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България.

Представяне на структурата на ООН и в частност на японския принос в Съвета за сигурност бе направено от Лилия Чаушева, доктор по исторически науки на СУ „Св. Климент Охридски“. Необходимостта от реформи в Съвета д-р Чаушева определи като наложителни, тъй като настоящата структура не отразява проблемите в глобалната политика. Тя също предостави информация за позицията на Япония, представена от Шиндзо Абе, министър-председател на Япония, по време на проведената на 16 март Конференция в Токио.

Над 70 представители на държавни институции и бизнеса участваха в събитието. След официалната част гостите имаха възможността да зададат  въпроси и да обменят опит.

НОВИНИ ОТ БТПП
Предложенията на Япония за реформи в Съвета за сигурност към ООН – във фокуса на японска вечер в БТПП
Настоящата структура на Съвета не отразява проблемите в глобалната политика Още
Покана за обучение „Нови възможности за реализация на продукти в и извън България”
Представяне на всички онлайн канали за реализиране на стоки и услуги, увеличаване обема на продажбите... Още
Българо-саудитският бизнес съвет при БТПП – мост за инвеститорите
Среща със саудитския принц Н. Пр. Ал-Уалид Бин Талал и местни предприемачи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Търговище продължава работа по проект „е-Панаири и мрежова търговия”
Второто виртуално събитие „AGROFOODtech e-EXPO“ ще се проведе от 23 до 30 април т.г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международната изложба за храни и напитки TUTTOFOOD 2015
3 – 6 май 2015 г., Милано, Италия Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Производството на автомобили и електроника - водещи по ръст промишлени сектори през февруари
По-значителен ръст се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Нови електронни услуги за промишлените дизайни и марки
Патентното ведомство предоставя възможност на потребителите да инициират всички производства в областта на марките и почти всички в областта на промишлените дизайни по електронен път Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК препоръчва да отпаднат минималните цени в Закона за лова и опазване на дивеча
Предвидените в закона минимални цени ограничават конкуренцията между предприятията, стопанисващи дивеч за ползване в рамките на организирания ловен туризъм Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN