Брой 68 (828), 08-04-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Производството на автомобили и електроника - водещи по ръст промишлени сектори през февруари


Производството на автомобили и ремаркета, както и на електроника, са водещите по ръст промишлени сектори през февруари. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Според тях ръстът в промишленото производство през месеца спрямо година по-рано е 2.3 на сто. В сравнение с януари обаче има спад от 0.6 процента.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 5.9%, и в преработващата промишленост - с 3.5%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 22.2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 21.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14.1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12.4%, производството на хранителни продукти - с 9.7%.

Намаление е отчетено при производството на облекло - с 8.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 7.0%, производството на тютюневи изделия - с 6.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 4.8%.

В сравнение с януари спад има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5 на сто, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 1.5%, и в преработващата промишленост - с 0.4%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 13%, производството на мебели - с 5.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.8%.

Оживление в търговията на дребно отчита НСИ през февруари. Според предварителните сезонно изгладени данни оборотът в сектора нараства с 4.2 на сто спрямо година по-рано. Тук не се включват продажбите на автомобили и мотоциклети.

През месеца отново поръчките по телефона, интернет и по пощата отбелязват най-голям ръст - от 23.7 на сто, следвани от покупките на горива и смазочни материали - с годишен ръст от 20.5 процента, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - със 7.2% увеличение.

В същото време в сравнение с предходния февруари се вижда спад при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - с 2.9 на сто, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.3%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.1%.

В сравнение с януари пък най-голям ръст има при покупките на автомобилни горива и смазочни материали - с 5.4%, следвана от търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.6%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с ръст от 2 на сто.

И тук се наблюдава спад в търговията на дребно с облекло и обувки - в рамките на 1 процент. При храните и напитките намалението е с 0.4 на сто.

НОВИНИ ОТ БТПП
Предложенията на Япония за реформи в Съвета за сигурност към ООН – във фокуса на японска вечер в БТПП
Настоящата структура на Съвета не отразява проблемите в глобалната политика Още
Покана за обучение „Нови възможности за реализация на продукти в и извън България”
Представяне на всички онлайн канали за реализиране на стоки и услуги, увеличаване обема на продажбите... Още
Българо-саудитският бизнес съвет при БТПП – мост за инвеститорите
Среща със саудитския принц Н. Пр. Ал-Уалид Бин Талал и местни предприемачи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата – Търговище продължава работа по проект „е-Панаири и мрежова търговия”
Второто виртуално събитие „AGROFOODtech e-EXPO“ ще се проведе от 23 до 30 април т.г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международната изложба за храни и напитки TUTTOFOOD 2015
3 – 6 май 2015 г., Милано, Италия Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Производството на автомобили и електроника - водещи по ръст промишлени сектори през февруари
По-значителен ръст се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Нови електронни услуги за промишлените дизайни и марки
Патентното ведомство предоставя възможност на потребителите да инициират всички производства в областта на марките и почти всички в областта на промишлените дизайни по електронен път Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК препоръчва да отпаднат минималните цени в Закона за лова и опазване на дивеча
Предвидените в закона минимални цени ограничават конкуренцията между предприятията, стопанисващи дивеч за ползване в рамките на организирания ловен туризъм Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN