Назад

Онлайн представяне на програмата „Еразъм за млади предприемачи“



Проведе се онлайн представяне на програмата „Еразъм за млади предприемачи“, по която БТПП е посредническа организация. Събитието бе открито от Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, който сподели, че темата за предприемачеството е особено важна за всяка една икономика. Той акцентира върху усилията на Палатата за включване на обучението по предприемачество в училищното образование още от 1-ви клас. Симеонов информира участниците в събитието за възможностите, които БТПП предлага за насърчаване на предприемачеството чрез дългогодишната си практика, издаването на търговски документи и поддържаните контакти с международни партньори. Председателят на Палатата обяви и новата инициатива на БТПП за създаване на Съвет „Предприемачество и стартъп“. Към момента в БТПП функционират още Съвет по кръгова икономика, Съвет по иновации, Съвет по инвестиции, които оказват необходимото съдействие на предприемачите.

Габриела Димитрова, директор „Международно сътрудничество и международни организации“, запозна участниците с дейността на БТПП. Акцент бе поставен върху програмата „Еразъм за млади предприемачи”, която представлява трансгранична програма за обмен, предоставяща на нови или бъдещи предприемачи възможността да се учат от опитни предприемачи, които управляват малки предприятия в други участващи в програмата държави.

В рамките на презентацията бяха представени изискванията за участие на предприемачите – млади или опитни, ползите от участие в подобен обмен, както и стъпките за кандидатстване. БТПП, като посредническа организация по програмата, оказва пълно съдействие за кандидастване, провеждане и отчитане на обмена.

Участниците бяха информирани, че от 2009 г., когато е поставено началото на програмата, са осъществени близо 10 000 обмена с финансовата подкрепа на ЕС, регистрирани в платформата са над 25 000 млади и опитни предприемачи, а участващите държави в програмата са 45.

Представени бяха и няколко успешни истории на предприемачи, които вече са  направили обмен в чужбина със съдействието на БТПП. Представянето завърши с дискусия относно осъществяването на програмата в условията на ковид пандемията, практически въпроси и насоки относно процеса на кандидатстване.

При интерес за участие по програмата Еразъм за млади предприемачи или допълнителни въпроси, свържете се с: БТПП, Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“

  •  Габриела Димитрова, тел.: 02 8117 489, е-мейл: interdpt@bcci.bg
  • Мирослава Маркова, тел.: 02 8117 494, е-мейл: m.markova@bcci.bg