Назад

Конференция на ООН по въпросите на климата: ЕС насърчава партньорите да превърнат амбициите в действия


Между 1 и 12 ноември Европейската комисия ще участва в конференцията на ООН по въпросите на климата (26-а конференция на страните, съкратено СОР26 или КС26), която ще се проведе в Глазгоу.

Комисията ще насърчи всички страни да изпълняват ангажиментите си по Парижкото споразумение и да намаляват своите емисии на парникови газове. Освен това ние настоятелно ще призовем развитите държави да увеличат финансирането на действията за климата, за да постигнат договорената в Париж цел за финансиране в размер 100 милиарда щатски долара, за което ЕС вече дава принос от над 25 милиарда долара (като този принос нараства), и ще работи за завършването на Правилника за прилагане на Парижкото споразумение.

В реч преди КС26 председателят Урсула фон дер Лайен заяви: Започна световната надпревара за постигане на нетни нулеви емисии до средата на века. Ако работим заедно, може всички ние да излезем победители. На КС26 имаме за задача да опазим планетата за идните поколения. В Европа разполагаме с всичко необходимо за постигане на климатична неутралност до 2050 г. и да съкратим емисиите си най-малко с 55 % до 2030 г. В Глазгоу настоятелно ще призовавам другите световни ръководители да направят същото; да внедряват нововъведения и да инвестират в една нова стратегия за по-устойчив растеж. Накратко, да благоденстват и да изграждат по-здрави общества, като същевременно осигуряват по-добро бъдеще за нашата планета.

На 1 и 2 ноември председателят Фон дер Лайен ще представлява Комисията на срещата на световните ръководители на най-високо равнище, с която официално се открива КС26. Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс ще води преговарящия екип на ЕС. Комисарят по  въпросите на енергетиката Кадри Симсон също ще участва в КС26, а ЕС ще бъде домакин на над 150 съпътстващи мероприятия в павилиона на ЕС.

Повече информация ще намерите в документа тук.