Назад

София има стабилна политика за подкрепа на бизнеса


Интервю на БТПП с д-р Мария Христова, главен изпълнителен директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ)

В настоящата трудна икономическа обстановка във връзка с пандемията има ли все още пропуснати възможности за растеж в българския бизнес?

Общият показател за бизнес климата в България продължава да се възстановява, въпреки че през пролетта на 2021 година Националният статистически институт отчете повишаване на нивата в сравнение със срива през 2020 година, в началото на пандемията. Ключови сектори като строителство, промишленост и търговия на дребно обявиха доста позитивни нагласи за своето развитие.

За съжаление, сегашната ситуация с пандемията, вероятно ще донесе своите промени, но това тепърва предстои да видим. Още повече, че през април и май бизнесът даде ясен знак, че основен проблем пред него е несигурната икономическа ситуация, в която работи. Натрупването на редица негативни показатели прави предприемачите доста неспокойни и търсещи всякакви възможности за подкрепа и финансиране.

В същото време много бизнеси реагираха изключително гъвкаво и използваха всяка възможност да открият нови начини за развитие от преструктуриране на работния процес до нови модели на дигитална трансформация. Това им позволи да не останат на ниво на първоначален отказ на инвестиционните им намерения, каквото декларираха през 2020 година, а да ги трансформират.

Здравната криза позволи да се открият нови пазари, както и възможност на напълно нови играчи на пазара да се развиват бързо. Само преди дни излезе класацията „Регал 100“ на най-големите търговци на дребно в страната. Анализът е много интересен и показва, че водещите ритейлъри стоят устойчиво и успяват да растат, въпреки че вътре в самия сектор показателите са доста различни. При търговците на дрехи, играчки, козметика  има видим спад на показателите, но при стоките за дома и техниката има устойчивост и повишение. В тази група са и храните, показва класацията.  Развитието на икономиката в София продължава да стои стабилно.

Ще си позволя да напомня, че столицата беше включена във второто издание на класацията на fDi Magazine и TNW „Технологични градове на бъдещето 2021” и се изкачи с една позиция нагоре спрямо пилотното издание от 2020. София е на 19-то място сред 76 града в общия ранкинг, в категорията “Ефективност на разходите” се изкачи с две места нагоре до 5-та позиция, а по привличане на чуждестранни инвестиции - категория, в която не присъстваше в предходното издание, влезе в Топ 10.

В новите условия на живот в пандемия и работа от дистанция, София влезе в Топ 10 на най-привлекателните дестинации в Европа за работна ваканция (workation) според класацията “The Best Cities for a Workation” на търсачката за места за настаняване Holidu. Столицата е 7-ма сред общо 66 града на континента и е на челните позиции и в глобалната класация - 16-та сред 147 локации по света.

За класацията София е оценявана по показатели като скорост на WiFi връзка, брой коуоркинг пространства, разходи за живот, разнообразие от забележителности и места за свободното време и брой постове в Instagram с името на града под хаштаг. По последния критерии столицата беше обявена за едно от най-хашагваните в Instagram места по света и според друга глобална класация - тази на сайта за храна и атрактивни дестинации Big 7 Travel, в която градът се нарежда на 46-то място сред 50 топ локации, получили място в ранкинга на най-подходящи за хаштагване места по света. София влезе и в друга регулярна глобална класация - тази за Топ 500 най-мощни компютри в света. В нея българският суперкомпютър Discoverer в София Тех Парк застана на 91-во място . От технологичния парк планират с 35% от капацитета си Discoverer да изпълнява европейски задачи, а с останалите 65% - проекти в България, свързани с научни и приложни задачи, както за публичния, така и за частния сектор.

Една от посоките за развитие на петаскейл компютъра в София е добавянето на модул за симулиране на квантов компютър. Присъствието в ранглистата на най-мощните машини в международен мащаб постави София и България сред високотехнологичните държави в света и в дигитален център за Югоизточна Европа. Съществуващи компании разшириха дейността си в града, разработки на столични стартъпи привлякоха вниманието на инвеститорите, операции в столицата установиха и нови чуждестранни компании.

Логистика, управление на бизнес процеси, автомобилен софтуер, автономни самолети, онлайн търговия, фармация и производство са част от секторите, в които столични компании привлякоха внимание с успешните си бизнес истории, за които ние в Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции разказваме.

Кои са предпочитаните форми на финансиране за местните малки и средни предприятия в условията на коронакризата?

Има различни финансови и други инструменти за подкрепа на малките и средни предприятия, които бизнесът използва. Те са ясни и аз няма да ги преразказвам, но от всичките срещи с бизнеса става ясно, че най-важният и най-предпочитаният механизъм за подкрепа е този, който е ясен, бърз, без тежка и излишна администрация. Доста често се оказва, че предприемачите не знаят за различни програми или пък изпитват затруднения при кандидатстването. Ето защо, още през миналата година направихме звено, тук в Агенцията за помощ в тази посока. Имаме сключени споразумения с партньори в държавната администрация за тази цел.

Столичната община препотвърди своя ангажимент за подкрепа на бизнеса в ситуация на пандемия. Облекченията ще бъдат за ползватели на общински нежилищни имоти или обекти, намиращи се на територията на Столична община и ще важат до края на годината. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на Столична община, районни кметове или общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

Обектите, които ползват допълнителен терен, общинска собственост за разполагане на маси и столове за консумация на открито ще могат да заплащат предвидената за това такса с 50% намаление за периода 1 октомври – 31 декември. Общинските търговски дружества ще освободят изцяло от заплащането на наемна цена или дължимото обезщетение ползвателите на нежилищните имоти по договори, за срока, през който са преустановили своята дейност, но не по-дълъг от 1 октомври до 31 декември. Намаление на наема ще има за ползвателите на обекти, за които е налице спад на приходите от продажби, в резултат на въведените противоепидемични мерки на територията на България, в частност на територията на Столична община, за срок от 1 до 31 декември. При спад от 20% до 50% от оборота за съответния месец от периода 1 октомври -31 декември, спрямо същия месец на 2019 г. - фиксирана отстъпка от наемната цена от 20%; При спад с над 50% от оборота за съответния месец от периода 1 октомври до 31 декември, спрямо същия месец на 2019 г. – фиксирана отстъпка от наемната цена от 50%. – септември 2021.

Има ли оздравителна мярка, от която има нужда бизнесът и икономиката ни към настоящия момент?

Бизнесът има нужда от сигурност. Както в нашата Агенция, така и в Столичната община, по искане на кмета Йорданка Фандъкова и чрез решенията на Столичния общински съвет се прави всичко възможно за бързи и навременни мерки за подкрепа. София стои стабилно по икономически показатели. За това свидетелстват инвеститорите, които избират града и тези, които вече са тук и разширяват своя бизнес.

Ще дам само няколко примера в тази посока. Платформа за IT обучения Coursedot привлече 1 млн. долара от фонд мениджъра на Фонд на фондовете Morningside Hill и от фонда Eleven. С инвестицията компанията ще работи за предлагане на близо 3 500-те си обучителите директно на технологични гиганти като Microsoft, Amazon, Google и др. 

Международно признание получи и столичната Ondo Solutions Ltd като стана една от 10-те компании от цял свят, оценени като “иноватори със силно въздействие” от EIT Food Accelerator Network и получи достъп до акселераторска програма, в която да тества с международни компании своите умни решения за автоматизирано капково напояване, прецизно хранене и климат контрол за насаждения в оранжерии и открити площи. 

Сред компаниите, избрали София за следваща инвестиционна дестинация са “DocuWare” - водещата световна компания в софтуерните решения за управление на бизнес процеси, която отвари в столицата център за технологични консултации и клиентско обслужване за пазарите в Европа, Близкия Изток и Африка.

В областта на бизнес и луксозните жилищни имоти у нас влезе водещата британска консултантска компания Knight Frank.  Експанзия към външни пазари пък обяви столичният стартъп “Dronamics”, специализиран в разработването и експлоатацията на товарни безпилотни самолети. Компанията отвори дъщерни дружества в Ирландия, Канада и Австралия, където поради усъвършенстваните разпоредби за автономни летателни апарати българската “Dronamics” ще реализира въздушни доставки чрез самолетите си “Black Swan” на клиенти от електронната търговия, фармацията и логистиката на резервни части. 

Нови инвестиции за разширяване на дейността си в столицата обявиха от “DHL Freight”, която започна изграждането на нов логистичен терминал в близост до “Летище София”, за да посрещне увеличаващият се поток от пратки, както и столичната компания "Метрика", част от международната група на френския пощенски оператор La Poste, която инвестира над 100 000 евро за новия си логистичен център в Икономическа зона София-Божурище. 

Белгийският лидер в инoвaтивни peшeния в cфepaтa нa миĸpoeлeĸтpoниĸaтa зa ĸлиeнти oт aвтoмoбилния, индycтpиaлния, пoтpeбитeлcĸия и мeдицинcĸия ceĸтop “Melexis България” разширява производствените си площи в София с нови 15 хил. кв.м. и 75 млн. евро, а с инвестиция от 18 милиона лева кипърската Loulis Mills направи първа копка на новия си комплекс за производство на брашно в „Икономическа зона София - Божурище“. Инвестиция от 600 милиона лева в производството си направи и BA Glass Bulgaria. Част от средствата ще бъдат вложени в увеличаване на производствения капацитет на заводa в София. „Hecтлe Бългapия“ обяви допълнтелно paзшиpявaнe нa aвтoмaтизaциятa в пpoизвoдcтвeния си пpoцec с инвестиция от 22 млн. лв във фaбpиĸaтa cи в столицата. Българският телеком оператор Neterra започна изграждане на ново съоръжение за втори дейта център в близост до “Летище София”.  Екипите си в столицата увеличиха водещият доставчик на технологични решения за автомобилния сектор “Bosch инженеринг център София”, датската Milestone Systems за производството на софтуер за IP-базирано видеонаблюдение, както и всички компании, които разшириха производствата и дейностите си в града или получиха инвестиция за растеж.

 Поема ли Агенцията гаранционни ангажименти при стартиращ бизнес?

Структурата на нашата Агенция към момента предвижда подкрепа към бизнеса чрез предоставяне на информация, контакти и подкрепа в административните механизми, които ще му позволят развитие. Само преди дни дадохме сертификат Клас В, който е за инвестиция в размер на 1,9 млн. лева за изграждането на нова детска болница, която ще предлага безплатен социален пакет за деца в неравностойно положение, а инвеститорът изгражда и дарява парк на общината. Сертификатът дава редица административни облекчения за бизнеса. Както казах и по-горе, ние помагаме на всеки бизнес да намери най-добрата информация или да постигне решение по казуси, които са от компетенцията на общината. Съдействаме им пред нашите многобройни партньори и оказваме подкрепа и пред държавни институции.

При възможност посочете  1-2 проекта, близки до пазарна реализация.

Вече споделих за изграждането на детската болница, която трябва да бъде факт до 2 години в район Овча купел. Активно работим и в София Тех Парк и Биотехнологичен и Здравен Клъстер България за създаването на първия по рода си за страната Биотехнологичен център.

В София през последните години се наблюдава нарастващ брой стартъпи в сферата на медицината и биотехнологиите, както и R&D центровете. Биотехнологичният център има за цел да се превърне в зона, където учени, предприемачи, студенти, малки и средни предприятия да намерят подходяща интелектуална и експертна среда, която ги подкрепя в развитието на иновативни разработки.