Назад

Европейската комисия приема нови ограничения за някои от най-вредните химикали в отпадъците


Европейската комисия прие предложение, насочено към опазването на здравето на човека и околната среда от някои от най-вредните химикали в отпадъците — устойчивите органични замърсители. С него се въвеждат по-строги ограничения за максимално допустимите концентрации на тези химикали в отпадъците, за да не се допуска обратното им връщане в икономиката.

Устойчивите органични замърсители са химикали с токсични свойства, които остават в околната среда дълго време, акумулират се в хранителните вериги и могат да увредят здравето на човека и околната среда.

Комисията предлага да се въведат строги ограничения за максимално допустимите концентрации на следните три вещества или групи вещества в отпадъците:

  • перфлуорооктанова киселина (PFOA), нейните соли и свързаните с PFOA съединения — откриват се в непромокаеми текстилни изделия и в пожарогасителна пяна;
  • дикофол — пестицид, използван по-рано в земеделието;
  • пентахлорофенол, неговите соли и естери — откриват се в третирана дървесина и в текстилни изделия.

Комисията освен това предлага по-строги ограничения за максимално допустимите концентрации в отпадъците за други пет вещества или групи вещества, които вече са предмет на правните разпоредби.

Повече информация ще намерите в документа тук.