Брой 245 (1005), 17-12-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ

Европалати подкрепят новия Пакет от мерки за кръгова икономика


Асоциацията на европейските търговски палати (Европалати) приветства новия Пакет от мерки за кръгова икономика, публикуван от Европейската комисия на 2-ри декември 2015г., и го определя като стъпка в правилната посока. Асоциацията смята, че новият пакет е по-балансиран и цялостен спрямо оттегления през 2014г., но все още има какво да се подобри.

Палатите приветстваха плановете на Комисията за хармонизиране и опростяване на правната рамка по отношение на страничните продукти, така че те да могат по-ефективно да се ползват повторно за други промишлени цели. Въвеждането на система за ранно предупреждение за контрол на спазването на целите за рециклиране също изглежда положителна стъпка. Ако се използва ефективно, това трябва да гарантира, че отделните държави-членки не могат да изостанат в тяхното изпълнение, какъвто бе случаят в миналото. Освен това планираните действия за увеличаване на възможностите за финансиране на научните изследвания и иновациите ще бъдат изключително важен градивен елемент за постигане на по-високите цели за рециклиране на отпадъците.

Разширената отговорност на производителите продължава да бъде един от най-чувствителните аспекти на пакета. Предложената система за задължително докладване неизбежно ще предизвика допълнителна административна тежест за предприятията. Освен това, целите за рециклиране на отпадъци от опаковки все още изглеждат нереалистични, имайки предвид настоящите технически възможности. Ето защо Европалати смята, че е необходимо удължаване на сроковете за постигане на целите.

Главният секретар на Асоциацията Арналдо Абруцини, коментира, че има много дискусии относно нивото на амбиция на този пакет след оттеглянето му миналата година, но по принцип законодателството на ЕС трябва да бъде приложимо, ако желае да изпълни своите цели. „Предложението на Комисията признава това като цяло и ние се надяваме, че законодателите ще покажат сходен прагматизъм и ще представят пакет, който е от полза за Европа, както екологично, така и икономически ", сподели г-н Абруцини.

Допълнителна информация   ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Център за медиация отвори врати във Варна
По линия на проект "Медиацията среща съдиите", осъществяван от БТПП Още
Финална конференция по проект V-Alert
БТПП представи ползите за бизнеса от внедряването на иновативни инструменти за обучение по информационна сигурност Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Европалати подкрепят новия Пакет от мерки за кръгова икономика
Разширената отговорност на производителите продължава да бъде един от най-чувствителните аспекти на пакета Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците
Предложените промени се отнасят и за компании, които оползотворяват електрическо и електронно оборудване Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенция по заетостта: Ноемврийската безработица нараства с 0.4 процентни пункта спрямо октомври
Търсенето на работна сила на първичния пазар на труда традиционно намалява под влиянието на сезонния фактор Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска мисия за купувачи по време на 9-то изложение „MP Exportech 2016"
Организаторите поемат разходите за самолетен билет, хотелско настаняване и вътрешен транспорт на одобрените фирми-купувачи Още