Брой 37 (1301), 22-02-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Продължава Глобалният форум GS1 2017 в Брюксел


Основен акцент в програмата на втория ден на GS1 Глобален форум 2017  бе търговията. Презентациите на представители на Проктър и Гембъл, Алибаба Груп, Флипкарт и Монделийз бяха посветени на различните форми на доверието: доверие в себе си, доверие в общуването, доверие в организацията, доверие в пазара и доверие в обществото, и как GS1 може да допринесе за повишаването на това доверие. Компаниите са заложили използването на стандартите GS1 в своите платформи и това съществено облекчава дейността им в световен мащаб. Част от стандартите включват уникална идентификация на продуктите с GTIN, стандарт GS1 SmartSearch за структуриране на информацията, позволяващо по-лесна обработка от онлайн търсачките (http://www.gs1.org/gs1-smartsearch),  кодиране на допълнителна информация за нуждите на проследимостта (напр. партида), идентификация на пратките и други.

Използването на световни стандарти облекчава търговията в световен мащаб, повишава рейтинга на продуктите в онлайн търсачките, подобрява ефективността на доставките и възможността за бързо изтегляне на проблемни продукти. За успеха на българските фирми в онлайн търговията е особено важно да получат стандартни баркодове за продуктите, преди да предоставят информация на онлайн платформите.

Хармонизацията и качеството на данните са особено важни за компании с големи обороти като представените на форума. Приблизително 8 милиона са месечните доставки на Флипкарт. Алибаба Груп, която притежава 70% от онлайн доставките в Китай и има за цел да изгради устойчива платформа за търговия в цял свят, е подписала споразумение за партньорство с GS1 Китай. Между платформата на Алибаба Груп и базата с данни на GS1 Китай ежедневно се обменя информация за продуктите. Каталогът на GS1 Китай съдържа към момента повече от 61 милиона продукти с GTIN, а дневно техният брой нараства с 40 хиляди.  

За Монделийз от особена важност е възможността чрез стандартите да се гарантира проследимост на партидите от доставки на суровини и опаковки.

Участниците във Форума имаха възможност да посетят изложение, на което бяха представени решения, базирани на стандартите GS1 от цял свят.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР представи приоритетите си пред ДПС
Работодателските организации провеждат поредица от срещи с политическите партии във връзка с предстоящите парламентарни избори Още
Продължава Глобалният форум GS1 2017 в Брюксел
Проктър и Гембъл, Алибаба, Флипкарт и Монделийз представиха използването на стандартите GS1 в своите платформи Още
Египет е един от големите търговски партньори на България в Близкия изток
Бизнес климат и инвестиционни възможности в Египет – тема на презентация в БТПП Още
Покана за участие в двустранни бизнес срещи по време на Hannover Messe 2017
Професионална помощ на мрежата EEN преди, по време и след приключване на изложението Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международна изложба на стоки и услуги от страните от Централна и Източна Европа
9-12 юни 2017 г., гр. Нинбо, Китай. Краен срок за документи: 15 март Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
7-ма сесия по съвместна програма Евростарс-2 с краен срок 2 март 2017 г.
Инициатива Еврика стартира нова платформа - myEUREKA Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски семестър 2017 г.: България отбелязва известен напредък, но остава под наблюдение за прекомерни икономически дисбаланси
България продължава да е обект на специален мониторинг Още
Пестициди: ЕП иска повече безопасни алтернативи на химическите продукти
Около 45% от храните, които консумираме, съдържат остатъци от пестициди, а в 1,6% от случаите нивата са над законово допустимите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Унгарската национална търговска къща предлага трансфер на ноу-хау и технологии
За селското стопанство, хранителната промишленост и екологията Още