Брой 37 (1301), 22-02-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Европейски семестър 2017 г.: България отбелязва известен напредък, но остава под наблюдение за прекомерни икономически дисбаланси


Европейската комисия публикува днес своя годишен анализ на икономическата и социалната ситуация в държавите членки, в това число оценка на все още съществуващите дисбаланси.

Държавите членки са отбелязали напредък при изпълнението на миналогодишните индивидуални насоки на политиката за предприемането на мерки в три посоки — насърчаване на инвестициите, провеждане на структурни реформи и осигуряване на отговорни бюджетни политики.

Анализът, представен в днешните доклади за отделните държави, показва, че в повечето държави членки икономическото възстановяване е довело до намаляване на равнището на безработицата, въпреки че то все още е над нивата отпреди кризата. Задълбочените прегледи, включени в някои от докладите, показват, че големите дефицити по текущата сметка са били коригирани, а значителният натрупан частен, публичен и външен дълг е започнал да намалява като дял от брутния вътрешен продукт. Въпреки това редица рискове остават: високите излишъци по текущата сметка се коригират само в ограничена степен, докато значителните по обем натрупани необслужвани кредити влияят върху финансовия сектор в някои държави членки.

През ноември миналата година Комисията започна задълбочени прегледи за 13 държави членки, вкл. България, с цел да анализира дали те са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те.

Дванадесет държави членки са изправени пред дисбаланси (6) или пред прекомерни дисбаланси (6). Тези държави ще продължат да подлежат на специален мониторинг, адаптиран към степента и естеството на тези дисбаланси. Той ще бъде насочен към техните ответни мерки на политиката чрез по-активен диалог с националните органи, чрез експертни мисии и доклади за напредъка. Комисията заключи, че във Финландия вече не се наблюдават дисбаланси по смисъла на процедурата при макроикономически дисбаланси.

Обобщението на задълбочените прегледи е както следва:

  • прекомерни икономически дисбаланси са установени в България, Франция, Хърватия, Италия, Португалия и Кипър.
  • Германия, Ирландия, Испания, Нидерландия, Словения и Швеция са засегнати от икономически дисбаланси.
  • За Финландия не бяха установени икономически дисбаланси

Днешният пакет включва още доклад относно изпълнението на Фискалния пакт, доклад, в който се анализира ситуацията с дълга в Италия, и доклад, придружен от предложение до Съвета за налагане на глоба, относно случай на грешни статистически данни, подадени от Австрия.

С публикувания днес пакет вниманието се насочва към националното измерение на европейския семестър с оглед на изготвянето на специфичните за всяка държава препоръки през пролетта.

Повече информация ще намерите в интернет на следните адреси:

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР представи приоритетите си пред ДПС
Работодателските организации провеждат поредица от срещи с политическите партии във връзка с предстоящите парламентарни избори Още
Продължава Глобалният форум GS1 2017 в Брюксел
Проктър и Гембъл, Алибаба, Флипкарт и Монделийз представиха използването на стандартите GS1 в своите платформи Още
Египет е един от големите търговски партньори на България в Близкия изток
Бизнес климат и инвестиционни възможности в Египет – тема на презентация в БТПП Още
Покана за участие в двустранни бизнес срещи по време на Hannover Messe 2017
Професионална помощ на мрежата EEN преди, по време и след приключване на изложението Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международна изложба на стоки и услуги от страните от Централна и Източна Европа
9-12 юни 2017 г., гр. Нинбо, Китай. Краен срок за документи: 15 март Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
7-ма сесия по съвместна програма Евростарс-2 с краен срок 2 март 2017 г.
Инициатива Еврика стартира нова платформа - myEUREKA Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски семестър 2017 г.: България отбелязва известен напредък, но остава под наблюдение за прекомерни икономически дисбаланси
България продължава да е обект на специален мониторинг Още
Пестициди: ЕП иска повече безопасни алтернативи на химическите продукти
Около 45% от храните, които консумираме, съдържат остатъци от пестициди, а в 1,6% от случаите нивата са над законово допустимите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Унгарската национална търговска къща предлага трансфер на ноу-хау и технологии
За селското стопанство, хранителната промишленост и екологията Още