Брой 37 (1301), 22-02-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

АОБР представи приоритетите си пред ДПС


Асоциацията на организациите на българските работодатели представи приоритетите си пред ръководството на Движението за права и свободи. Работната среща бе част от поредицата срещи, които четирите работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, организират с политическите партии във връзка с предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 г. От страна на ДПС в срещата участваха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

Представителят на БТПП Васил Тодоров, главен секретар на организацията, постави друг приоритетен за бизнеса въпрос:„Притеснени сме от практиката, наложена през последните 10 години в парламента, да се вкарват съществени промени в законопроектите между първото и второто им четене. Това създава сериозни проблеми за бизнеса, който не може да реагира навреме.“  От БТПП настояват и за повече прозрачност около обсъждането и приемането на приоритетните теми по време на българското председателство на ЕС през 2018 г.  

Първи приоритет на бизнеса е осигуряването на човешки ресурси за икономиката чрез дълбока и бърза реформа на професионалното и висшето образование, чрез облекчаване на вноса на работна ръка от страни извън ЕС, в това число и на базата на двустранни спогодби“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ. Той за пореден път призова да бъде преосмислен принципът „парите следват ученика“, а във висшето образование да бъдат въведени държавни стипендии с ангажимент на стипендиантите за реализация в страната за определен период от време. „Бизнесът също може да поеме изплащането на стипендии на студенти в приоритетни специалности, но преди това те трябва да бъдат привлечени в тези специалности“, обясни Велев. И допълни, че липсата на подходяща работна ръка е основна причина за отчетения 60% спад на инвестициите за 2016 г. Той отбеляза, че с административно вдигане на минималната работна заплата не може да бъде постигнат ръст  в икономиката. „За това е необходимо ограничаване на държавната намеса на пазара на труда, включително и с премахването на класовете за прослужено време, които не съществуват в нито една европейска страна“, посочи Велев.

Изключително важно за бизнеса е запазването на съществуващия данъчен модел. Той е добър и ни позволява да правим дългосрочни инвестиции и да разкриваме нови работни места“, заяви Николай Вълканов, член на УС на КРИБ. Той призова за приемане на нова енергийна стратегия на страната и за по-активна позиция на българските представители в Европейския парламент срещу приемането на по-строгите изисквания към горивните инсталации и допустимите норми за замърсяване, които обричат на затваряне българските мини и топлоцентрали.  Вълканов постави въпроса и за промени в Закона за устройство на територията, които да улеснят дейността в сектор Строителство.

За въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие в досега на фирмите с държавната и общинската администрация призова заместник-председателят на БСК Камен Колев. „Имаме свръхрегулиране на стопанската дейност – над 2500 режима, една трета от които са наши, а не в резултат от европейски директиви, и могат да бъдат опростени“, заяви Колев. Той даде примери и с държавни агенции, които събират за публичните си услуги такси, многократно надхвърлящи разходите по администрирането им.

На срещата присъства и председателят на Сдружение „Произведено в България“ Кънчо Стойчев, който е и заместник-председател на АИКБ. Той призова за повече равнопоставеност на българския бизнес пред чуждестранните инвеститори, както и за подобряване на бизнес средата за малките и средните предприятия. „По наши изчисления между 20 и 30 млн. лв. годишно доплаща малкият и средният бизнес на държавната и общинската администрация, за да си върши тя работата“, заяви Стойчев и също призова за приемане на принципа на мълчаливото съгласие, както и за засилване на административно-наказателната отговорност на държавната и общинската администрация.

Имаме голямо съвпадение на приоритетите и голяма част от дефинираните от вас проблеми пред бизнессредата ще заложим в нашата програма“, заяви в отговор на предложенията на АОБР председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той увери работодателските организации, че категорично ДПС е за запазване на данъчния модел и ще се бори за нов модел за подпомагане на инвеститорите, който да ускори инвестиционния процес, намали корупцията и ограничи регулаторните режими.

В работната среща участваха:

-        от страна на АИКБ – Васил Велев, председател на УС, Никола Зикатанов и Кънчо Стойчев, заместник-председатели, Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество“;

-        от страна на БСК – Камен Колев, заместник-председател;

-        от страна на БТПП – Васил Тодоров, главен секретар, и Олга Чугунска, икономически експерт;

-        от страна на КРИБ – Николай Вълканов и Боряна Манолова, членове на УС, Румяна Георгиева, парламентарен секретар.

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР представи приоритетите си пред ДПС
Работодателските организации провеждат поредица от срещи с политическите партии във връзка с предстоящите парламентарни избори Още
Продължава Глобалният форум GS1 2017 в Брюксел
Проктър и Гембъл, Алибаба, Флипкарт и Монделийз представиха използването на стандартите GS1 в своите платформи Още
Египет е един от големите търговски партньори на България в Близкия изток
Бизнес климат и инвестиционни възможности в Египет – тема на презентация в БТПП Още
Покана за участие в двустранни бизнес срещи по време на Hannover Messe 2017
Професионална помощ на мрежата EEN преди, по време и след приключване на изложението Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международна изложба на стоки и услуги от страните от Централна и Източна Европа
9-12 юни 2017 г., гр. Нинбо, Китай. Краен срок за документи: 15 март Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
7-ма сесия по съвместна програма Евростарс-2 с краен срок 2 март 2017 г.
Инициатива Еврика стартира нова платформа - myEUREKA Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейски семестър 2017 г.: България отбелязва известен напредък, но остава под наблюдение за прекомерни икономически дисбаланси
България продължава да е обект на специален мониторинг Още
Пестициди: ЕП иска повече безопасни алтернативи на химическите продукти
Около 45% от храните, които консумираме, съдържат остатъци от пестициди, а в 1,6% от случаите нивата са над законово допустимите Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Унгарската национална търговска къща предлага трансфер на ноу-хау и технологии
За селското стопанство, хранителната промишленост и екологията Още