Брой 191 (1949), 07-10-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП и Корейският борд за търговски арбитраж актуализират двустранното споразумение за сътрудничество


В продължение на проведените срещи от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, като член на делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в Република Корея, и по-конкретно разговора със зам.-председателя на Корейската палата Ким Юн-донг, БТПП направи преглед на сътрудничеството в областта на търговския арбитраж, заедно с Корейския борд за търговски арбитраж /KCAB/. Първият документ двете страни са подписали през 1991 г. в София, като въз основа на него БТПП и KCAB са се споразумели да препоръчват на физически и юридически лица, ангажирани в търговията между двете страни, да включват в своите договори арбитражна клауза, като съответният спор се разглежда в страната на ответника. Сътрудничество в областта на международния търговски арбитраж чрез обмен на информация, материали, публикации и добри практики също е в рамките на документа.

Отминалото бизнес и официално посещение в Корея очертава разрастване и задълбочаване на двустранните икономическите отношения България – Корея. Стокообменът между България и Република Корея бележи 48% ръст за 2018 г. и достига 286.6 млн. щ.д. Обсъждат се редица съвместни проекти в областите: автомобилостроене, електроника и електрооборудване, високотехнологичните и иновационни производства, енергетика, екология и комуникация.

На фона на тези нови моменти в двустранните отношения БТПП и KCAB подготвят актуализация на споразумението в областта на търговския арбитраж, което ще се отнесе и към използването на дигитализираната система на АС при БТПП. От 2002 г. тя е активна на български език, а от юли 2019 г. – и на английски език. Освен това двете страни ще заложат и на по-активно прилагане на трансгранична медиация в търговските спорове, с оглед на наличието на електронна платформа за е-медиация, която БТПП разработи с партньори по европейски проект.

-------------------

KCAB е създаден през 1966 г. с офиси в Сеул и Бусан и е международно призната арбитражна институция със значителен опит с приблизително 300 арбитражни дела и 900 медиационни процедури всяка година.

Организацията има контакти и подписани споразумения с около 50 международни организации от същия ранг от цял свят, включително Арбитражния съд при БТПП.

През 2018 г. се създава KCAB International, която е специализирана в разрешаване на международни арбитражни случаи.

Правила за арбитраж при KCAB International

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Корейският борд за търговски арбитраж актуализират двустранното споразумение за сътрудничество
В отговор на новите икономически реалности в отношенията България – Корея Още
БТПП с нов проект за повишаване конкурентоспособността на МСП от сектора на агроиндустрията
Прилагане на съвременни стандарти за качество и модернизиране на производството Още
БГ Баркод: каталог за всички категории продукти
За бранда Grande Banditta най-много въведени продукти в седмицата 23 -27 септември Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Спортни инициативи за интегриране на маргинализирани етнокултурни общности в българското общество
Дискусионен форум в Стара Загора Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Изследване на ИПИ: Въпреки рекордното търсене на работна сила, част от младите не могат или не искат да участват на пазара на труда
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
КОНКУРСИ
Покана за участие в конкурс по Програма BiodivERsA на тема „Биоразнообразие и климатични промени“
Крайният срок за подаване на проектни предложения: 5 ноември 2019 г. Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство