Брой 77 (1589), 23-04-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Наградиха компании, институции и медии в четвъртото издание на „Компания на годината – Успехът на фокус”

В хотел Маринела бяха връчени годишните награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”, организирани от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club. Инициативата се проведе под патронажа на Валери Симеонов – заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Р България.

Общо 23 компании, институции и медии получиха официално признание за положените усилия в посока развитие на човешкия капитал; непрекъснато повишаване на качеството на предлагания продукт/услуга; ефективност и прозрачност; конкурентоспособност и иновации; клиентски подход; успешен бизнес модел; ноу-хау; добро пазарно позициониране; устойчиво развитие и други.

Официални гости на церемонията бяха Валери Симеонов, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика; Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката; Росица Димитрова, Заместник-министър на труда и социалната политика; Лозана Василева, заместник-министър на земеделието; Марияна Николова, началник на политическия кабинет на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика; Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители; Цветан Симеонов, председател на БТПП; Весела Начева, началник кабинет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството; Маджиде Ахмедова, Заместник-Председател на Българска Агенция за инвестиции; арх. Весела Вълчева-Макгий, председател на управителния съвет на Българския съвет за устойчиво развитие и други, които връчиха награди на някои от отличените компании.

За първи път беше представен 3D модел на човешка колония в космоса - „УниСпейс”. Учениците от математическата гимназия „Д-р Петър Берон” /Варна/ - Иво Песев и Александър Георгиев разказаха в детайли как чрез него може да бъде спасено човечеството. С проекта „УниСпейс” учениците от варненската математическа гимназия спечелиха 1-во място на Международния конкурс на НАСА. През май месец награденият екип от петима ученици е поканен да представи разработката си пред Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество в Лос Анджелис. Вдъхновен от проекта и ентусиазма на учениците, проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на Директорите на „Минстрой Холдинг” АД обяви, че ще поеме изцяло разходите по пътуването на екипа и представянето им в Лос Анджелис.

За своите постижения в посока Иновации и Непрекъснато повишаване качеството на предлаганите продукти и услуги отличия получиха ИМОТЕКА АД (в категория БРОКЕРИ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ) и Fibank (в категория БАНКИ). Наградата на Имотека АД получи лично Люба Атанасова, Изпълнителен директор на компанията, а отличието на Fibank бе връчено на Севдалина Василева, Изпълнителен директор и член УС. „Минстрой Холдинг” АД грабна приз за Цялостен принос и устойчиво развитие в минната индустрия в категория ИНДУСТРИЯ, а статуетката и плакетът взе проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, Председател на Съвета на Директорите на „Минстрой Холдинг” АД. За Успешен мениджмънт в производството на високоалкохолни напитки и вина отличието грабна Иван Папазов, Председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на VP Brands International. ПУРАТОС БЪЛГАРИЯ бяха удостоени с отличие за Успешен мениджмънт, качество и иновации в хранително-вкусовата промишленост, а наградата получи лично Ростислава Павлова, изпълнителен директор на компанията. Отново в категория ИНДУСТРИЯ приз грабна и Електромоторен Завод ЕЛПРОМ ТРОЯН, който бе отличен за Устойчиво развитие, конкурентоспособност и иновации. Наградата бе връчена на Младен Мондешки, Изпълнителен директор на Елпром Троян и Росица Петкова, директор Маркетинг и иновации.

FUTURE HEALTH BIOBANK бе отличена за Лидерска позиция на българския пазар, качество и иновации в областта на извличането и съхранението на стволови клетки в сектор ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, а наградата бе врчена на Вили Пеева - Пападопулу, управител на Медицински център „Афродита” - представител за България на Фамилната тъканна банка „Future Health”. В категория РАБОТОДАТЕЛСКА МАРКА тази година две компании взеха приз - Даниела Авджиева, мениджър на фабрика за майонеза „КРАСИ” получи отличието за Ефективен мениджмънт, конкурентоспособност и грижа за служителя, а Бойка Модева, мениджър „ПР и комуникации” взе наградата от името на ТПК «Бутилираща компания ХИСАР». Архитектурно-строителна компания АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД грабнаха наградата за Устойчиво развитие и иновации в строителството и архитектурата, а призът бе връчен на арх. Весела Мирянова, изпълнителен директор на компанията. Филип Морис България ЕООД бяха наградени в категория БЪРЗООБОРОТНИ СТОКИ, за Иновации и ефективни комуникации. РЕФАН БЪЛГАРИЯ получиха награда за Конкурентен и ефективен бизнес модел в сектор ИНДУСТРИЯ от Цветан Симеонов.

Георги Руков, Директор международно развитие получи отличието от името на Credissimo, които бяха отличени за Налагане на български ФинТех иновации на международния пазар. Paysafe Bulgaria получиха награда за Работодателска марка и инвестиции в човешкия капитал. В категория ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ призът получи Mtel – за Грижа за обществото и клиентски подход. АМИТИЦА ООД получи приз в сектор ЗЕМЕДЕЛИЕ за Успешни практики в растителната защита и биоземеделието, а наградата бе връчена лично на агр. инж. Здравка  Смиленова, управител на компанията. НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ пък грабна награда в категория МЕДИИ – ТЕЛЕВИЗИЯ, за Качествено съдържание и иновативен медиен продукт, а призът от името на медията получи Богомил Грозев, водещ на Новините на NOVA. За Лидерска позиция, достоверност на информацията и развитие на човешкия капитал отличие получи и Информационна агенция ФОКУС. Днес.БГ и Инвестор.БГ пък взеха награда за Качествена и обективна журналистика и социална отговорност в категория МЕДИИ – ИНТЕРНЕТ. Фондация „НАШИЯТ ДОМ Е БЪЛГАРИЯ” и арх. Пламен Пламенов Мирянов бяха удостоени с отличие в категория ЛИЧНОСТ – ВДЪХНОВИТЕЛ, за Инвеститор в християнските и национални традиции на България. Димана Василева, Мениджър на Quintessentially България получи отличието от името на компанията в сектор УСЛУГИ, за Непрекъснато повишаване качеството на предлаганата услуга. В категория ТУРИЗЪМ наградата отиде при хотел Маринела, който бе отличен за Луксозен градски бизнес хотел и събитиен мениджмънт. J Point и J Point+ пък грабнаха приз за Успешен бизнес модел в категория РЕКЛАМА И ПЕЧАТ.

Медийни партньори на тазгодишното издание бяха: телевизия Bulgaria on air, радио Витоша, радио Фокус, информационна агенция Фокус, информационна агенция Кросс, интернет порталите Mail.BG, Radar.BG, b2bmedia, Manifesto.BG, Flashnews.bg.

Целта на наградите „Компания на годината – Успехът на фокус” е да се даде гласност на добрите бизнес практики, да се популяризира успешната индустрия в световен и локален мащаб, да се фокусира общественото внимание върху иновативни и актуални модели за управление на бизнеса и компанията, като по този начин се поощри предприемачеството сред българската общественост. Наградите на списание Business Lady са продължение на основната цел на изданието - да споделя успешни бизнес модели, да бъде трибуна за различни професионални успехи, лични качества и достижения.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Българската търговско-промишлена палата беше домакин на икономически форум България – Косово
С участието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и първия вицепремиер и външен министър на Република Косово Бехджет Пацоли Още
БТПП: 360-градусовото заснемане ще допринесе за популяризиране на бизнес възможностите на страната ни на глобалната сцена
Създава се интерактивна карта на бизнес средата в България посредством най-модерните VR технологии Още
Продължава регистрацията за двустранни бизнес срещи в рамките на изложение за био и функционални храни в Швеция
Над 200 фирми са направили регистрация досега Още
Наградиха компании, институции и медии в четвъртото издание на „Компания на годината – Успехът на фокус”
Цветан Симеонов връчи три от наградите в престижния форум Още
Студенти от Бизнес училище Ротердам , част от Университета по приложни науки, посетиха БТПП
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Представяне на изданието „120 години Варненска търговско-индустриална камара”
25 април от 17.00 часа, Голям салон на БАН, София Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
През 2017 г. инвестициите от Германия са в размер на 130 млн. евро
Среща с представители на немски компании в България Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове в областта на управление на отпадъците
Текстовете са прецизирани в посока намаляване на административната и регулаторната тежест Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път
Остават 7 дни до крайния срок Още