Брой 77 (1589), 23-04-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ

През 2017 г. инвестициите от Германия са в размер на 130 млн. евро


През 2017 г. германските  инвестициите в България  са в размер на 130 млн. евро. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов с представители на Германо-българската индустриално-търговска камара.

„Отбелязахме рекорден стокообмен през миналата година, който възлиза на 7, 295млрд. евро и ръст от 10%. Сигурен съм, обаче че можем да постигнем и още по-добри резултати“, заяви министър Караниколов.

По време на срещата с представителите на немските компании в България бяха  обсъдени въпроси, свързани с административната тежест, недостига на кадри за бизнеса, както и предизвикателствата пред индустрията с навлизането на цифровата трансформация, т.нар Индустрия 4.0. Министър Караниколов посочи, че усилията на цялото правителството са насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, чрез свеждане им до минимално изискуемите от европейското законодателство.

От Германо-българската индустриално-търговска камара изтъкнаха, че за първа година в ежегодната анкета, която провеждат за бизнес климата в страната ни, проблемът с кадрите е посочен на първо място. Икономическият министър  подчерта, че по темата се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за внос на кадри от държави, където има големи български общности в чужбина  и даде за пример междуправителствените спогодби с Армения, Украйна и Молдова.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. „Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса“, допълни той.

Представителите на германския бизнес у нас подчертаха добрия диалог с правителството, както и бързите  решения на проблемите, с които се сблъскват  инвеститорите.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българската търговско-промишлена палата беше домакин на икономически форум България – Косово
С участието на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и първия вицепремиер и външен министър на Република Косово Бехджет Пацоли Още
БТПП: 360-градусовото заснемане ще допринесе за популяризиране на бизнес възможностите на страната ни на глобалната сцена
Създава се интерактивна карта на бизнес средата в България посредством най-модерните VR технологии Още
Продължава регистрацията за двустранни бизнес срещи в рамките на изложение за био и функционални храни в Швеция
Над 200 фирми са направили регистрация досега Още
Наградиха компании, институции и медии в четвъртото издание на „Компания на годината – Успехът на фокус”
Цветан Симеонов връчи три от наградите в престижния форум Още
Студенти от Бизнес училище Ротердам , част от Университета по приложни науки, посетиха БТПП
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Представяне на изданието „120 години Варненска търговско-индустриална камара”
25 април от 17.00 часа, Голям салон на БАН, София Още
ИНВЕСТИЦИИ В БЪЛГАРИЯ
През 2017 г. инвестициите от Германия са в размер на 130 млн. евро
Среща с представители на немски компании в България Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове в областта на управление на отпадъците
Текстовете са прецизирани в посока намаляване на административната и регулаторната тежест Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път
Остават 7 дни до крайния срок Още