Назад

Производители и търговци на кафе и какао от Ангола с интерес към български партньори



В продължение на работната среща между председателя на БТПП Цветан Симеонов, председателя на Търговско-промишлената палата на Ангола Висенте Соареш и почетния консул на България в африканската страна Арнолд Ферейра, Българската търговско-промишлена палата информира, че от страна на производители и търговци от Ангола има проявен засилен интерес за намиране на партньори в България – вносители и търговци на кафе и какао.

Страната произвежда  8.700 MT (метрични тона) кафе през 2019 г., основно Robusta. Кафето е приоритетна култура за правителството на Ангола. През 2020 г. са изнесени 1 662 060 кг  кафе /по информация от Международната организация за кафето/, като това е повишение с 30%  спрямо предходната година.

Кафените плантации заемат над 40,000 хектара.  Около 85% от производителите на кафе в Ангола са малки компании, обработващи до 5 хектара.

Страната е добила 431 тона какаови зърна през 2020 г., като продукцията постоянно нараства.

Партньорите на БТПП в Ангола информират, че в страната има търсене на млечни продукти от ЕС, включително сирене, като е възможно сътрудничество на българска компания от сектора с местна фирма и производство на място.

При интерес към партньорство с компании от Ангола можете да се свържете с: БТПП, e-mail: g.dimitrova@bcci.bg или с почетния консул на България в Ангола г-н Анролд Ферейра, e-mail: arnold.f.ferreira@gmail.com.