Назад

Министерство на финансите: Очакваме 2021 г. да завърши с дефицит от 3%


Очакваме 2021 г. да завърши с бюджетен дефицит от 3%, което е с 0,6% по-малко от предвиденото в актуализацията на бюджета и с почти процент по-малко от предвиденото в първоначалния бюджет за 2021 г. По-ниският от предвиденото дефицит се дължи основно на по-високите - със 7,9 млрд. лв., приходи по консолидираната фискална програма, в сравнение с приходите, реализирани през  2020 г.“. Това съобщи заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на първия си редовен брифинг за новата година, на който представи финансовите и фискалните резултати за изминалата 2021 г. и прогнозите за финансовата 2022 г.

Вицепремиерът Василев припомни, че разходната част на бюджета за 2021 г. беше увеличена два пъти -  първият път е по време на актуализацията, когато средствата, в размер на 2,5 млрд. лв., бяха насочени за подпомагане на пенсионерите, за социални дейности, за бизнеса по време на пандемията и допълнителни средства за здравеопазване. В края на декември 2021 г., с решение на Народното събрание, бяха разпределени допълнително 1,2 млрд. лв. От тях 750 млн. лв. са за добавки към пенсиите от 60 лв. за периода януари – юни 2022 г. и 450 млн. лв. за енергийни помощи, обобщи Асен Василев.

На последното заседание на Министерския съвет са направени няколко преструктурирания на бюджета - за сметка на спестявания от централния бюджет са отпуснати още 410 млн. за енергийни помощи, а от преструктуриране на средства за Ковид-кризата са заделени 100 млн. лв., предназначени за изплащане на добавка по 75 лв. за ваксиниране на възрастните хора, посочи финансовият министър. Той допълни, че са прехвърлени по набирателни сметки част от средствата, предвидени в актуализацията на бюджета, но не са изразходвани през 2021 г.

За подготовката на бюджета за 2022 г. вицепремиерът Василев съобщи, че  до края на януари се очаква той да бъде внесен в НС. Той уточни, че проектът на бюджет ще отрази сравнително малко от заложените в сключеното коалиционно споразумение политики, тъй като няма да има време те да бъдат разчетени. Затова е предвидена актуализация на бюджета в средата на 2022 г., където ще бъдат заложени всички политики до края на 2022 г., както и тези за 2023-2024 г. „Актуализацията на бюджет 2022 г. е възможно най-прозрачният начин тези пари да се изразходват“, каза Асен Василев, като посочи, че в други европейски държави се правят актуализации по 3-4 пъти в годината. Практиката с решение или постановление на МС да се преразпределят пари не е добра и, според мен, трябва да бъде силно ограничена“, заяви министърът. За него е реалистично НС да приеме бюджет в рамките на месец февруари.

Вицепремиерът коментира и Плана за възстановяване и устойчивост. Той съобщи, че се водят разговори с ЕК, като е уточнена позицията по глава „Енергетика“. „Очакваме в средата на януари да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика“, заяви Василев. Той съобщи, че в момента правителството прави безпрецедентна програма за енергийно подпомагане на малкия и средния бизнес. Общата й стойност ще бъде над 1,5 млрд. лв. Финансовият министър допълни, че продължава подпомагането на бизнеса по мярката 60/40 и по програма „Възстановяване“. В момента Българската банка за развитие започва подпомагане и на секторни политики с целенасочени кредити. „Не очаквам вълна от фалити“, категоричен беше финансовият министър. Той каза, че се разработва и инфраструктурна програма за следващите 4 години, която по предварителни преценки ще бъде в размер на 12 млрд. лв.