Брой 234 (2240), 04-12-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Успешно приключва 5-годишен проект на БТПП по програма ИНТЕРРЕГНа 2 декември се състоя в онлайн формат финалната среща на партньорите по проект SKILLS+. Организатор на събитието бе Министерството  на регионалното развитие и транспорта на федерална провинция Саксония-Анхалт, Германия, а участниците бяха повече от 40. Приветствие отправи Томас Вебел, министър на регионалното развитие, който подчерта ролята на дигитализацията в дейността на фирмите с оглед нормалното им функциониране, особено в условията на пандемия. Срещата продължи с дискусии относно необходимостта от обмяна на добри практики между страните с цел изпълнение на мерки, целящи подобряване на дигиталните умения на МСП в селските райони.

В рамките на събитието се открои като добър пример успешно изпълненият териториален план за развитие (https://www.bcci.bg/bulgarian/projects/interreg/materials.html ) на БТПП, разработен в тясно сътрудничество с ИАНМСП, подкрепящ партньор по проекта. Планът предвижда две основни мерки за изпълнение: създаване на дигитални иновационни хъбове (ДИХ) и предоставяне на ИКТ ваучери на микро, малки и средни предприятия. Грантовата схема за ваучери, която се изпълнява в момента, предоставя безвъзмездна помощ на повече от 450 МСП, които да подобрят своето дигитално присъствие чрез създаване на уеб страници, разработване на платформи и мобилни приложения, осигуряване на кибер и информационната сигурност. 

Чрез успешно изпълнените мерки от плана за действие по проект SKILLS+,  БТПП създаде предпоставки за подобряване на дигитализацията на българските фирми и подпомагане на дейността им в условията на криза. Палатата ще продължи и в бъдеще да работи в тази посока чрез участия в проекти, обмяна на добри практики и разработване на механизми за подкрепа.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Успешно приключва 5-годишен проект на БТПП по програма ИНТЕРРЕГ
Сред постиженията на проекта са създаване на дигитални иновационни хъбове и предоставяне на ИКТ ваучери на микро, малки и средни предприятия Още
Виртуални бизнес срещи на компании от България и Сърбия
Основното послание: активизиране на партньорството, за да излязат от кризата Сърбия и България по-подготвени и с общи цели Още
Онлайн среща с посланика на Република Южна Африка
Състоянието на търговско-икономическите отношения между двете страни - във фокуса на разговора Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар на тема "Данъци и право в бизнес календара за 2021 г."
Организира международната консултантска компания Ernst & Young Още
Съветът за насърчаване на търговията на Индия организира виртуални срещи за фирми от сектор керамика и теракота
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 5,2% спад на БВП през третото тримесечие на годишна база
Повишение от 4.3% спрямо второто тримесечие на 2020 година Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Представяне на текущ одит на Европейската сметна палата относно защитата на правата върху интелектуалната собственост
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Реакцията на Международната организация на работодателите срещу Covid-19
Изготвени са множество документи Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство