Брой 234 (2240), 04-12-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Виртуални бизнес срещи на компании от България и Сърбия


Българската търговско-промишлена палата бе домакин на виртуална бизнес среща с участието на компании от България и Сърбия. Събитето бе организирано със съдействието на Посолството на Република Сърбия в София, Търговско-промишлената палата на Сърбия и Търговско-промшлена палата - Ниш.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов сподели с участниците – около 60 представители на български и сръбски компании, че отношенията между двете страни се основават на добросъседство, традиции в двустранния бизнес и непрестанен поток на стоки и инвестиции. Отличните отношения на БТПП с партньорските организации в съседна Сърбия също са предпоставка за улеснение на търговските връзки.

Изказвания по време на срещата направиха дипломатите на двете страни. Н.Пр. Желко Йович, посланик на Република Сърбия в България, подчерта, че събитието се провежда в специален момент на трудности за икономиките и на двете страни. Според него се използват само 20% от съвместните възможности за бизнес. Необходимо е засилване на досегашното партньорство и съзваване на нови връзки, за да излязат от кризата Сърбия и България по-подготвени и с общи цели.

Посланикът на България в Сърбия Н.Пр. Радко Влайков сподели, че за четири години стокообменът между двете страни е нарастнал с 58%. През 2019 г. той възлиза на 1214,5 млн.евро. Данните за първата половина на 2020 г., сравнени със същия период на 2019 г. отчитат спад в стокообмена с 11.1% по обективни причини.

Освен това, политическите отношения между двете страни никога не са били толкова успешни, каза посланик Влайков. Този положителен климат позволява улеснени контакти и скок в търговските и икономическите отношения. Той припомни проведения през 2019 г. в гр. Ниш най-голям до момента двустранен бизнес форум. Продължава поддържането на добрите връзки, макар и леко забавени от трудностите, причинени от пандемията.

От страна на Сръбската ТПП изказване направи Михайло Весович, директор, който подчерта, че търговските палати правят всичко възможно да поддържат бизнеса жив и способен да преодолее трудностите. Интересът от двете страни е голям, въпреки изгубените около 10% от двустранната търговия през 2020 г. Той сподели, че над 3000 фирми от двете страни имат постоянни контакти. Към настоящия момент българските инвестиции в Сърбия възлизат на повече от 20 млн. евро.

Експерти от двете страни направиха подробни презентации на икономическата среда и инвестиционния климат.

Презентация на Юлиян Балчев, Българска агенция за инвестиции

Презентация на Джордже Андрич, Сръбска търговско-промишлена палата

В рамките на събитието фирми от следните области направиха контакти: транспорт и логистика, храни и напитки, медицинска и фармацевтична промишленост, контролни системи, хартиена промишленост, нефтена промишленост, туризъм, информационни технологии, текстилна промишленост, металобработка и др. При интерес можете да получите информация за участниците на e-mail: interdpt@bcci.bg

.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Успешно приключва 5-годишен проект на БТПП по програма ИНТЕРРЕГ
Сред постиженията на проекта са създаване на дигитални иновационни хъбове и предоставяне на ИКТ ваучери на микро, малки и средни предприятия Още
Виртуални бизнес срещи на компании от България и Сърбия
Основното послание: активизиране на партньорството, за да излязат от кризата Сърбия и България по-подготвени и с общи цели Още
Онлайн среща с посланика на Република Южна Африка
Състоянието на търговско-икономическите отношения между двете страни - във фокуса на разговора Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар на тема "Данъци и право в бизнес календара за 2021 г."
Организира международната консултантска компания Ernst & Young Още
Съветът за насърчаване на търговията на Индия организира виртуални срещи за фирми от сектор керамика и теракота
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: 5,2% спад на БВП през третото тримесечие на годишна база
Повишение от 4.3% спрямо второто тримесечие на 2020 година Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Представяне на текущ одит на Европейската сметна палата относно защитата на правата върху интелектуалната собственост
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Реакцията на Международната организация на работодателите срещу Covid-19
Изготвени са множество документи Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство