Брой 162 (1673), 24-08-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с търговския аташе към Посолството на САЩ

Новоназначеният търговски аташе към Посолството на САЩ в България – Мигел Ернандес, посети БТПП и обсъди с председателя на Палатата възможностите за развитие на търговско-икономическите отношения между България и САЩ. В срещата присъстваха още: Емилия Танева и Петър Делин, специалисти в търговската секция към Посолството, и Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции към БТПП.

Симеонов запозна гостите  с историята и дейността на БТПП, като акцентира върху предимствата на доброволния търговски регистър на Палатата и дигитализирания Арбитражен съд. Предоставена бе актуална информация за мястото на България в международните икономически класации.

По време на срещата бяха обсъдени двустранните търговско-икономически отношения и беше констатирано наличието на значителен потенциал за развитие. Като конкретна възможност за създаване на партньорства между българските и американските малки и средни фирми, бе определена предстоящата търговска мисия от Алабама в нашата страна в периода 27 и 28 септември 2018г.  Търговската секция на Посолството на САЩ, съвместно с Американската търговска камара в България и с подкрепата на БТПП,  ще организират индивидуални срещи за 7 американски фирми в секторите: минна промишленост, строителство, нефт и газ, селско стопанство, железопътна инфраструктура,  сигурност, дървообработваща промишленост, производство на техника за метеорологични прогнози. Списък с фирмите, може да откриете  ТУК.

При интерес за участие в срещите може да се свързвате с Емилия Танева – тел.: 02 939 5770 или e-mail: Emily.taneva@trade.gov

Предоставена бе иформация и за традиционните изложения, за които Търговската секция на Американското посолство организира ежегодни посещения и съдейства на българските фирми–купувачи при организирането на срещи и участия в конференции.

Дискутирани бяха също важни въпроси за подобряване на търговско-икономическите отношения между България и САЩ, обсъдена бе и актуалната икономическа ситуация в страната.

Симеонов пожела успех на новоназначения аташе и изрази готовността на БТПП да съдейства при изпълнение на задачите по време на неговия мандат в София.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща с търговския аташе към Посолството на САЩ
Търговска мисия от Алабама ще посети страната ни в края на септември Още
БТПП насърчава иновативното предприемачество
Оказва и съдействие на фирмите при кандидатстване по Инструмента за МСП на Програма Хоризонт 2020 Още
Покана за участие в „Представяне пред инвеститори и стартъпи на иновативни проекти на изследователи от водещи институти на БАН”
Организира Съветът по иновации при БТПП на 7 септември 2018 г. Още
БЪЛГАРИЯ И ЕВРОЗОНАТА
Уверено по пътя към ERM II
Автор: Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Изменение на Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и инвестиционни фондове
Срокът на проверките за нередности в европроектите ще се съкрати наполовина Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Има ли разлика между „режимите с отложено плащане” и „митническите икономически режими”?
СЕЛСКО СТОПАНСТВО
НСИ: Спад на цените в селското стопанство с 5.8% на годишна база
Най-голямото намаление е в цените на пресните плодове - с 20% Още