Назад

Обявиха наградите „Изобретател на годината“, „Селекционер на годината“ и „Иновативно предприятие“



Снимки: Николай Литов

На официална церемония бяха обявени традиционните награди “Изобретател на годината”, “Селекционер на годината” и “Иновативно предприятие” за 2021 г. Домакин на събитието беше Патентното ведомство,  в партньорство със Съюза на изобретателите в България и Българската търговско промишлена палата (БТПП).

Иновациите са израз на обединение на знания, въображение, размах на мисълта и поглед в бъдещето. Те дават възможност да създадем ръст в икономиката си и да си осигурим позиция сред водещите индустриални региони. С тези думи председателят на Патентното ведомство проф. Владя Борисова откри церемонията по награждаването.

343 изобретатели, 1/4 от които са с повече от едно изобретение, се състезаваха за престижните награди тази година. За първи път има награда “Иновативно предприятие” – учредена съвместно от БТПП и Патентното ведомство с цел да се насърчи връзката между изобретателството, предприемачеството и икономическия растеж.

Трима победители взеха награда в категориите на “Изобретател на годината”.

Д-р Стоян Гишин беше отличен в категория “Електроника и електротехника”. Той е разработил метод за зареждане на акумулаторни батерии. За целия си принос Гишин беше вписан и в Златната книга на откривателите и изобретателите на Патентното ведомство. Освен него в Златната книга беше вписан и колективът доц. д-р Здравко Наков, Татяна Йончева и Ваньо Хайгъров, начело с проф. д-р Мирослав Иванов от Института по лозарство и винарство в Плевен, открил над 10 нови сорта грозде. Те са пригодени да издържат на студ и са екологично чисти, което ги прави подходящи за производство на биопродукция.

Изобретател на годината в категория “Машиностроене и строителство” стана Николай Димитров с изобретението си за керамична водосточна керемида, т. нар. улама.

Проф. д.б.н. Красимира Тодорова-Хайрабедян получи наградата за “Химия и биотехнологии” за диагностика и терапия на карцином на простатата.

Наградите на тримата победители бяха връчени от председателя на Патентното ведомство проф. Владя Борисова.

Председателят на Съюза на изобретателите в България Марио Христов  връчи наградите във втория конкурс “Селекционер на годината”. Те са в две категории - “Колективни селекционерски постижения” и “Млад селекционер на годината”. Всички отличени са автори на нови сортове ечемик. Проф. Драгомир Вълчев е автор на 36 сорта ечемик и овес, а съпругата му проф. Дарина Вълчева - на 15 сорта ечемик. Ценното в селекционната им работа е създаването на сортове, устойчиви на абиотичен стрес. Най-голямата гордост на семейството е обаче тяхната школа за селекционери.

Млад селекционер на годината стана д-р Маргарита Колева, която е автор на два сорта ечемик, които се разпространяват успешно в страната и в чужбина.

Българският производител на бойлери и отоплителни уреди Теси ООД е иновативната компания за 2021 г. Тя първа в Европа създава конвектор и бойлер с управление през интернет, имат серия конвектори, които убиват бактерии, и много други иновации. Наградата получи Цветомир Цанков от председателя на БТПП Цветан Симеонов.