Назад

Ключовата роля на GS1 DataMatrix при идентификацията на лекарствата


GS1 България информира за публикувано официално становище (Position Paper) относно насоките на общността GS1 Healthcare за използването на GS1 DataMatrix в здравеопазването за идентификация на лекарства и медицински изделия и значимостта на баркод символа за безопасността на пациентите.

За много клинични и неклинични процеси в здравеопазването автоматичната идентификация на продукта е критично важна – от ефективна и сигурна верига на доставки до подобрена безопасност на пациентите.

Сканирането на баркода позволява автоматично прочитане и обработване на данни за идентифицирания продукт. При избора на техническия носител на данни за автоматична идентификация на лекарствени продукти, е важно да се използва този, който е предварително договорен от заинтересованите страни с цел предтвратяването на допълнителни разходи или усложняване на веригата на доставки. В глобалнен мащаб заинтересованите страни в здравеопазването от много години изполват GS1 DataMatrix, като 2D баркодът отговаря на регулаторните изисквания за проследяване на лекарствата в Аржентина, Австралия, Бразилия, Египет, Етиопия, Европа, Индия, Русия, Саудитска Арабия, Турция, САЩ и много други – общо повече от 75 страни по света.

По същия начин много дарителски организации  изискват  с GS1 DataMatrix да са маркирани фармацевтичните продукти, които закупуват.

GS1 DataMatrix се използва също в отговор на изискванията за уникална идентификация на медицински изделия (UDI) в много страни по света. Част от предимствата, които GS1 DataMatrix предлага са:

• позволява кодиране на голямо количество идентификациращи данни на малко място върху опаковката

• Може да се отпечата директно върху продуктите

• Има сложни алгоритми за откриване и коригиране на грешки, което позволява сканиране на GS1 DataMatrix дори, ако опаковката или етикета са повредени, скъсани или отпечатани с лошо качество.

Общността на GS1 Healthcare препоръчва използването на GS1 DataMatrix, като единствен глобално одобрен технически 2D носител на данни за продукти в здравеопазването. Използването на QR кодове за предоставяне на продуктова информация в здравеопазването по електронен път в рамките на грижите за пациентите трябва да бъде обмислено внимателно и в контекста на потенциално объркване на потребителите и участниците във веригата за доставки, включително пациенти или работещите в сферата за предоставяне на здравни услуги.

GS1 Healthcare НЕ препоръчва използването на QR кодове за идентификация на продукти.

За да прочетете целия документ, моля натиснете тук.

За повече въпроси, относно идентифицирането на лекарства или медицински продукти може да се свържете с GS1 България на тел. 02/811 7 433 или да ни пишете на gs1bulgaria@gs1bg.org