Назад

Глобално икономическо проучване 2022: Несигурността от COVID-19 подкопава глобалното възстановяване


Представени бяха резултатите от Глобалното икномическо проучване за 2022г., проведено в периода октомври-декември 2021 г. сред членове на Глобалната платформа на търговските палати (ГПТП). Организацията се координира от Европалати и обединява 16-те основни национални и транснационални палатски организации, представляващи 100 милиона компании с 1 милиард служители.

Проучването подчертава влиянието на несигурността от ковид пандемията върху глобалния растеж. Респондентите призовават международните лидери да помогнат на бизнеса да преодолее последиците чрез ефективни мерки за подкрепа, особено за МСП, които е необходимо да се адаптират и към цифровия преход.

„Виждаме, че бизнес доверието нараства в повечето региони по света, но COVID-19 и тесните места във веригите за доставки остават сериозни пречки пред силното глобално икономическо възстановяване. Правителствата трябва да продължат да подкрепят бизнеса чрез политики, които подобряват иновациите и конкурентоспособността, като същевременно отхвърлят протекционистките мерки, които задушават търговските потоци и чуждестранните инвестиции“, заяви председателят на Глобалната платформа на търговските палати и на Европалати Кристоф Лайтл.

Предвид продължаващата пазарна несигурност поради пандемията, ГПТП призовава индонезийското председателство на Г-20 за 2022 г. да постави продължаващото възстановяване от COVID-19 на дневен ред при следваща среща на лидерите. Други приоритети следва да бъдат още цифровия и зелен преход, улесняване на търговията и повишаване на устойчивостта на веригата за доставки.

Резултатите от Глобалното икономическо проучване за 2022 г. също подчертават острата нужда от правителствена подкрепа за подпомагане на МСП при цифровия преход. Разликата между търсенето и предлагането на дигитално квалифицирани работници също се увеличава, така че ГПТП приканва политиците да си сътрудничат по-тясно на глобално ниво, за да идентифицират и разработят политики за пренасочване и повишаване на квалификацията на работната сила.

Пълният доклад от проучването може да бъде намерен тук.