Брой 227 (2233), 25-11-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ

Подгответе бизнеса си за януари 2021 г., ако сте със седалище в ЕС


Източник: Британско посолство София

Какво трябва да знае вашият бизнес

Ако управлявате бизнес, базиран в ЕС, трябва да проверите новите правила и да се подготвите за промените, за да можете да продължите да търгувате с Обединеното кралство от януари 2021 г.

Купуване или продажба на стоки

Правилата се променят и ще бъдат поставени гранични изисквания за движението на стоки между ЕС и Обединеното кралство. Научете повече за това как ще работи границата с Обединеното кралство.

Уверете се, че говорите с търговските си партньори в Обединеното кралство, за да се споразумеят за отговорности и да имат правилните документи за вида на стоките, които търгувате с колеги в Обединеното кралство. Уверете се, че сте изпълнили необходимите изисквания за граници.

Няма да има съществена промяна за движението на стоки между Северна Ирландия и държави членки на ЕС, включително Ирландия.

Проверете процедурите за внос с митническите органи на вашата страна

От 1 януари 2021 г. предприятията в Европа ще трябва да правят митнически декларации при преместването на стоки между Обединеното кралство и ЕС. Ако европейските предприятия не са завършили правилните митнически процеси, стоките им няма да могат да преминат границата на ЕС.

Трябва да проверите при митническите органи на вашата страна какви митнически процедури ще трябва да се прилагат за доставката на стоки от Обединеното кралство в ЕС, включително дали ще се дължи някое от митата за внос.

Ако продавате хранително-вкусовите продукти на Обединеното кралство, може да се наложи вашият бизнес да:

  • да проверяват изискванията за износ на храни, напитки или селскостопански продукти за Обединеното кралство от ЕС
  • да проверява какви документи, лицензи и сертификати са необходими за стоките, които изнасяте от ЕС за Обединеното кралство и как да кандидатствате за тях
  • предварително уведомявайте органите на Обединеното кралство за стоките, които изнасяте от ЕС в Обединеното кралство

Изнасяне на животни и животински продукти

Ако изнасяте животни и животински продукти във Великобритания, трябва да спазвате новите санитарни и фитосанитарни изисквания от 1 януари 2021 г. Това може да включва необходимостта от нови здравни сертификати за износ. Тези процеси ще бъдат въведени на етапи през 2021 г.

Научете повече за износа на животни и животински продукти за Великобритания

Внос на животни и животински продукти

От 1 януари 2021 г. вносът на животински и животински продукти от Великобритания за ЕС трябва да отговаря на новите санитарни и фитосанитарни изисквания. Това включва проверка на граничния контролен пункт на ЕС при влизане.

Вносителят от ЕС трябва да уведоми граничния контролен пункт, че пратката пристига.

Научете повече за вноса на животински продукти от Великобритания в ЕС.

Изнасящи растения и растителни продукти

От 1 януари 2021 г. износът на растения, плодове и зеленчуци от ЕС за Великобритания трябва да отговаря на новите фитосанитарни изисквания, включително фитосанитарните сертификати. Ако изнасяте растения, плодове и зеленчуци за Великобритания, трябва:

  • да провери дали се изисква фитосанитарен сертификат (PC), като се свържете с фитосанитарния орган във вашата страна или с местния фитосанитарен инспектор
  • да провери дали вашите растения изискват лабораторно тестване на проби, за да се гарантира, че са свободни от вредители и болести или инспекции през вегетационния период
  • да поискат персонал от съответната Национална организация за растителна защита, преди да

Научете повече за износа на растения и растителни продукти.

Внос на растения и растителни продукти

От 1 януари 2021 г. вносът на растения, плодове и зеленчуци от Великобритания за ЕС трябва да отговаря на новите фитосанитарни изисквания. Вносът на регулирани растения и растителни продукти може да бъде предмет на проверки на границата на ЕС. Ако внасяте растения, плодове и зеленчуци от Великобритания, трябва:

  • проверете дали се изисква фитосанитарен сертификат (PC), като се свържете с фитосанитарния орган във Великобритания или фитосанитарен инспектор във вашата страна
  • да кандидатстват за компютър чрез вашия износител от съответния фитосанитарен орган във Великобритания, преди
  • проверява дали вашите растения изискват лабораторно тестване на проби (за да се гарантира, че са свободни от вредители и болести) или инспекции по време на вегетационния период и да се даде достатъчно време за това да се случи

Научете повече за вноса на растения и растителни продукти.

Производство на стоки

Ако пускате на пазара произведени стоки от 1 януари 2021 г. във Великобритания, може да има редица промени, които се отнасят за Вас. Може да се наложи да:

  • да преглеждате вашата маркировка, етикетиране и опаковане на
  • получаване на допълнителни одобрения, сертификати или регистрации
  • да назначи законен представител, базиран в Обединеното кралство
  • проверете дали вашите (или вашите дистрибутори) правни отговорности

Научете повече за пускането на произведени стоки на пазара във Великобритания.

Ако пускате на пазара произведени стоки в Северна Ирландия, ще се прилагат съответните правила на ЕС относно произведените стоки. Когато дадено предприятие вече притежава съответните одобрения, че стоките отговарят на правилата на ЕС, това ще продължи да бъде основа за пускането на тези стоки на пазара в Северна Ирландия. Скоро ще бъдат публикувани допълнителни насоки.

Продукти, свързани с енергопотреблението

От 1 януари 2021 г. енергийните продукти, пуснати на пазара във Великобритания, трябва да отговарят на съответното законодателство на Обединеното кралство.

Продукти, които са в съответствие с изискванията, пуснати на пазара преди 1 януари 2021 г., с флагове на ЕС върху техните енергийни етикети, могат да продължат да се разпространяват след края на преходния период.

Продуктите, пуснати на пазара на Северна Ирландия, трябва да съответстват на съответното законодателство на ЕС. Това включва използването на знамето на ЕС и QR кодовете, които са свързани с необходимата информация за продуктите в европейската продуктова база данни за енергийно етикетиране (EPREL).

Проверете изискванията към изменението на климата.

Внос на контролирани стоки

Предприятията от ЕС, които внасят контролирани стоки в Обединеното кралство, ще се нуждаят от лиценз от съответния лицензионен орган от 1 януари 2021 г.

Проверете указанията и предприемете действия, за да имате правилните лицензи.

Търговия с дървен материал

От 1 януари 2021 г. трябва да извършите надлежна проверка при вноса и износа на дървен материал.

Плащане на ДДС или възстановяване на ДДС

Уверете се, че разбирате новите правила за плащане на ДДС при внос на пратки, които изпращате на купувачите от Обединеното кралство.

Трябва да платите ДДС за внос на пратки, които продавате на купувачи от Великобритания, ако:

  • са базирани извън Обединеното кралство
  • продава стоки, изпратени в пратки на стойност 135 британски купувачи или по-малко

Ако продавате стоки, изпратени на колети на стойност над £135, ддс при внос, мита (и акцизи, където е приложимо) трябва да бъдат платени от купувача на Обединеното кралство и да се събират от оператора на парцела.

Проверете как да поискате възстановяване на ДДС за стоки и услуги, които купувате от Обединеното кралство, от 1 януари 2021 г.

Прехвърляне на лични данни в Обединеното кралство

Може да се наложи вашият бизнес да направи някои промени, за да ви позволи да продължите да споделяте лични данни с бизнес или други организации в Обединеното кралство.

Говорете с вашия местен регулатор за защита на данните, за да се уверите, че сте подготвени за защита на данните и прехвърляне на данни.

Предоставяне на услуги в Обединеното кралство

Промените може да са засегнати от промените от 1 януари 2021 г. Възможно е да има нови правила, ако:

  • имате клонове или дъщерни дружества в Обединеното кралство
  • Вашият бизнес е част от сектор на услугите в Обединеното кралство
  • планирате сливане с компания от Обединеното кралство
  • вашите служители пътуват до Обединеното кралство за
  • Вие или Вашите служители предоставяте услуги в регулирана от Великобритания професия

Проверете нормативната уредба на Обединеното кралство, включително визовите изисквания, и разберете как промените могат да повлияят на вашия бизнес.

Юристи

Британските юристи, които практикуват постоянно в ЕС, или предлагат услуги, свързани с полети, или им предлагат услуги, могат да бъдат изправени пред ограничения на правата си на практика.

Юристите в Обединеното кралство следва да се свържат със своите местни регулатори, за да разберат правилата за адвокатите от трети държави във всяка държава членка на ЕС. Научете повече за практикуващите в ЕС адвокати в Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.

Бизнес дейност във Великобритания

От 1 януари 2021 г. ще приключи свободното движение между ЕС и Обединеното кралство.

Може да се наложи гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария, които влизат в Обединеното кралство за работа, да кандидатстват за виза чрез точковите имиграционни системи. Това зависи от естеството на посещението им.

За посещения под 6 месеца гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще могат да влизат в Обединеното кралство, без да кандидатстват за виза. Те могат да участват в бизнес дейности, като например срещи, събития и конференции.

Научете повече за разрешената бизнес дейност за посещения в Обединеното кралство за срок от 6 месеца.

Ако имате нужда от граждани от ЕС, ЕИП или Швейцария, за да отидете във Великобритания, за да работите по-дълго от 6 месеца, ще трябва да проверите имиграционните закони на Обединеното кралство.

Научете повече за имиграционните закони на Обединеното кралство.

Ако наемате или възнамерявате да наемете гражданин от ЕС, ЕИП или Швейцария, за да пътуват до Обединеното кралство, ще трябва да се консултирате с насоки за пограничните работници.

Научете повече за работата на границата в Обединеното кралство.

Новите правила не се прилагат за ирландските граждани поради договорката за общата зона за пътуване.

Авторски права и нерегистрирани дизайни

Промените в механизмите за трансгранично авторско право в ЕС могат да повлияят на бизнеса Ви. Уверете се, че имате правилните разрешения от 1 януари 2021.

Проверете промените в закона за авторското право от 1 януари 2021 г.

Може да нямате защита за нерегистрирани дизайни, ако не разкриете правилно дизайните си.

От 1 януари 2021 г. да се проверят новите правила за нерегистриран дизайн в Обединеното кралство и ЕС.

 

Актуална информация по темата - на https://www.gov.uk/eubusiness

НОВИНИ ОТ БТПП
Предложения за нови мерки за намаляване на негативното отражение на коронакризата върху дейността на предприятията и върху икономиката на България при втората вълна на COVID-19
Финално събитие по проект SKILLS+
На 2 декември в онлайн формат, с участие на партньори от 11 държави Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
ТПП – Благоевград проведе национално информационно събитие по проект S.M.I.Le
МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Виртуална сесия на Управителния съвет на Международната организация на работодателите (МОР)
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Комисията за защита на конкуренцията прие нови Насоки за противодействие срещу тръжните манипулации в процедурите за възлагане на обществени поръчки
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Подгответе бизнеса си за януари 2021 г., ако сте със седалище в ЕС
Британско посолство, София Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Висшето училище по застраховане и финанси организира кръгла маса на тема „Външна търговия и пандемия“
Онлайн на 2 декември от 10,30 часа Още