Назад

Белгийско председателство на Съвета на ЕС: защита на гражданите, укрепване на икономиката, подготовка за бъдещето


Белгия ще поеме председателството на Съвета на ЕС за 13-ти път през първите 6 месеца на 2024 г.

"Единството в рамките на Евросъюза е важно, за да се справим с многобройните предизвикателства. Геополитическата среда стана по-нестабилна и донякъде враждебна. Трябва да вземем важни решения, за да стабилизираме до известна степен нашия континент. Това ще бъде приоритет през следващите седмици и месеци", каза белгийският премиер Александър де Кро. 

Както знаете, ние, белгийците, имаме Европейския съюз в нашето ДНК. Толкова много европейски институции са базирани тук, в нашата столица. Ако има една държава, която олицетворява какво представлява ЕС, това е Белгия“, каза с гордост Александър Де Кро. "За Белгия поемането на ролята на председател на Съвета на ЕС е „истинска чест“. Но и „отговорност“ в тези трудни времена. Днешните кризи са предизвикателства, които често са водили до големи пробиви в миналото. Еволюцията на Европейския съюз никога не е била права линия. И често в най-трудните моменти са направени най-големите крачки напред“, отбеляза Александър Де Кро.

Белгия е решила да следва три основни насоки.

Защита на населението
Гарантиране на сигурността и благосъстоянието на европейските граждани. Това означава обезопасяване на границите, защита на демокрацията и върховенството на закона, укрепване на социалната и здравна програма, европейско единство и подкрепа за Украйна.

Укрепване на икономиката
„Имаме спешна нужда да увеличим конкурентоспособността на ЕС на глобално ниво, като същевременно посрещаме предизвикателството на зелен, цифров и справедлив икономически преход“, каза Александър Де Кроо.

Подготовка за бъдещето
Готови ли са за бъдещето европейските институции и начина, по който работят? Трябва да реформираме ЕС, неговите политики, бюджети и институции с оглед на следващото възможно разширяване.