Назад

94 кандидатури за „Наградите на БАИТ” за 2021 г.


94 регистрации от личности, компании и институции бяха направени до крайния срок за участие в „Наградите на БАИТ“ за 2021 г. БТПП е партньор на конкурса.

С 22 кандидатури като най-оспорвана категория се очертава Успешен български ИКТ продукт/услуга, в която ИКТ компаниите разкриват подробности за конкурентните предимства и пазарната реализация на продуктите си. Сред заявките има иновативни решения, базирани на изкуствен интелект и машинно самообучение - за автоматична проверка на финансови транзакции срещу пране на пари; за обработване и анализ на данни, за управление на документи и активи. Тук се конкурират и различни платформи, специфични за сектора на реализация – за оперативно управление на производствени процеси, ГИС платформа, за Peer-to-Peer кредитиране и инвестиране, за управление на зарядни станции за електрически автомобили и др. Заявка за награда дават още решение за дистрибутирано съхранение на данни в облачни среди, високоскоростна система за сортиране на пратки и игри.

За Образователна награда сили ще мерят 21 участника. Сред тях са детска градина, основни и средни училища и висши учебни заведения, както и преподаватели. В надпреварата участват още и образователни инициативи и платформи, създадени от ИКТ компании.

Отново силна конкуренция има и в категорията Младежка награда. В нея 11 проекта на студенти и ученици от цялата страна впечатляват с идеи и реализация. Сред тях са робот, задвижван от екоенергия, полуавтономен дрон за доставки, смарт електромер, платформа, базирана на невронни мрежи и др.

В категория Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика се състезават 11 кандидатури, които демонстрират дигитализацията на българските компании от различни сектори – промишлени предприятия, компании за комунални услуги, фармация и козметика, застраховане и др.

11 компании са в надпревара в категория Start UP. Иновативните проекти представят разработки на базата на VR технологии и изкуствен интелект, както и продукти за управление на процеси и дигитални плащания.

В категория Публична администрация са подадени 10 кандидатури. Държавни агенции, общини и общински предприятия и направления представят внедрени проекти за административно обслужване на гражданите и бизнеса.

8 представители на медии са подали заявка за участие в категория Журналистически принос, като представят материали и разработки по ИКТ теми.

Предстои журито да оцени подадените кандидатури, като номинираните в отделните категории ще станат известни след средата на февруари.

И тази година Наградата за специален принос се връчва по решение на журито чрез вътрешни номинации и за тази категория не се приемаха кандидатури.

Отличените в конкурса ще получат пакет за Agile Project Management MultiTraining програма, който включва 8 семинара с фокус върху конкретна тема от сферата на управление на проекти с гъвкави методологии, осигурени от bTalks Live Training Platform; 4 продукта „Сиела Норма“ и 4 ваучера, за чиято стойност спечелилите ще могат да закупят книги от книжарници „Сиела“. Ардес Информационни Технологии (Ardes.bg) ще осигурят на наградените различни електронни устройства.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 24 февруари 2022 г.

По традиция кампанията и церемонията по награждаването се провеждат под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Конкурсът и церемонията за връчване наградите на БАИТ за 2021 г. се провеждат с подкрепата на:

  • Златен спонсор: АЛСО България
  • Със специалното участие на: bTalks
  • Сребърни спонсори: ДАТЕКС, Алтерко Роботикс, Акронис, Апис, Телелинк
  • Бронзови спонсори: Сиела Норма, Ардес Информационни Технологии (Ardes.bg)

В партньорство с: БНР, Bloomberg TV Bulgaria, Digitalks, TechNews, НСОРБ, бгПРЕДПРИЕМАЧ, b2b Media, Sofia Tech Park, Pixel Media, DevStyler, ДигиталнаИндустрия.bg, ИАНМСП, БСК, БТПП, Инженер.bg, Tech.OFFNews.bg, BESCO, Uchi.bg, Създателите, ExpoWorld, Център за творческо обучение

За БАИТ: Създадена през 1995 г., в нея пряко членуват 100+ компании, за които работят над 16600 ИКТ специалисти и генерират 4 млрд. лв. годишен оборот. Компаниите покриват целия ИКТ спектър – софтуер, хардуер, телекомуникации, системна интеграция, финтех и интернет на нещата.