Брой 221 (226), 13-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Разработен е окончателен вариант на законопроект за операциите с недвижими имоти


Окончателен вариант на разработен от Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) законопроект за операциите с недвижими имоти е предаден на конкретен вносител и трябва да бъде внесен направо в Народното събрание. Това съобщи зам.-председателят на Управителния съвет на браншовата организация Лъчезар Искров по време на провелата се вчера пресконференция на тема "20 години Национално сдружение Недвижими имоти – за отворените въпроси в индустрията и бранша“.

В проекта се обръща внимание на регистрационен режим за всички участници в търговията с недвижими имоти, като целта е защита на потребителите на пазара. От думите на Искров стана ясно, че е предложено изискването за идентификация на субектите и въвеждането на регистър за тях. Също така едно от задължителните изисквания е да се работи с договор, където взаимоотношенията между страните да са ясно определени. Според Искров законопроектът защитава и бюджета, и плащането на данъци към него, тъй като се засяга и въвеждането на регистър на всички договори с недвижими имоти. По думите на специалиста този законопроект защитава потребителите и държавата.

Един от фокусите на пресконференцията бяха имотните измами. "Може би част от проблема е, че Търговският закон дава твърде много свобода“, каза от своя страна настоящият председател на Управителния съвет на НСНИ Иван Велков. По думите му прекалено ниският праг за навлизане на пазара позволява на нелегитимни и некоректни участници да влияят отрицателно на целия бизнес. Той също обърна внимание на проблема с измамите на чуждестранни граждани, особено по Черноморието при сключване на договор за недвижими имоти.

Велков говори и за проблема с липсата на доверие между различните страни при сключването на търговска сделка. "Имаме страшно много работа, особено във вътрешен план в организацията“, каза още той.

От НСНИ обърнаха внимание и на нуждата от застраховка професионална отговорност при търговията с недвижими имоти. Практиката, която е задължителна в Европа, ще защитава клиентите от евентуални щети, свързани със този вид сделки, обясниха от браншовата организация.

Що се отнася до сивата икономика на имотния пазар от сдружението заявиха, че е много сложно да се определи размера й, тъй като няма данни за броя на брокерите, които извършват сделки с недвижимости.

На 23 ноември 2012 г. Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) ще отбележи тържествено 20-та годишнина от своето създаване с няколко събития - Специализиран семинар за агенти по недвижими имоти, Тържествено общо събрание на организацията и Гала вечеря организацията. Честването е повод НСНИ да отпразнува своите успехи и грижата за развитие на професионалистите в тази област.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Направляващия съвет по операция „Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори”
Отбелязан бе положителният ефект за ограничаване на сивия сектор при трудовоправните и осигурителни отношения Още
Български фирми участваха в b2b форум с предприемачи от Айдън, Турция
Туризъм, земеделие и хранително-вкусова промишленост са водещи отрасли за региона на източния град Айдън Още
Третият регионален бизнес форум се открива на 21 ноември в Чанаккале, Турция
БТПП е организатор на българското участие във форума Още
Нови членове на БТПП
НОВИНИ ОТ РТПП/К
Поставено е начало на сътрудничеството между предприемачи от регионите на Бургас и Констанца
Търговските палати на Бургас и Констанца подписаха споразумение за сътрудничество Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Разработен е окончателен вариант на законопроект за операциите с недвижими имоти
Национално сдружение Недвижими имоти даде пресконференция по повод предстоящото отбелязване на 20-та годишнина от своето създаване Още
СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Търсят се български партньори за участие в проекти с научно-развоен фокус по рамковите програми на ЕС
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Инфлацията за октомври спрямо септември е 0,3 на сто
На месечна база най-голям ръст на цените е регистриран при облеклото и обувките, както и в сферата на образованието Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Решение на Министерския съвет за приемане на Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди
Целта е намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда… Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Среща на ЦЕРН с българската индустрия
Ще бъдат представени възможностите за получаване на индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги, както и за трансфер на технологии и ноу-хау от ЦЕРН към България Още