Брой 221 (226), 13-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Инфлацията за октомври спрямо септември е 0,3 на сто


Инфлация за октомври спрямо септември тази година е 0,3 на сто, а на годишна база индексът на потребителските цени се е повишил с 4,4 на сто, сочат данни на Националния статистически институт. Инфлацията от началото на годината (октомври 2012 г. спрямо декември 2011 г.) е 4 процента.

На месечна база най-голям ръст на цените е регистриран при облеклото и обувките, както и в сферата на образованието, а за година най-много са се повишили цените в сферата на жилищата (наеми, ремонт и комунални разходи), транспортния сектор и образованието.

Хранителните стоки и безалкохолните са поскъпнали за месец с 0,3 на сто, а за година – с 5,4 процента. Алкохолът и тютюневите изделия са запазили през октомври септемврийските ценови нива, а за година има леко повишение от 0,3 процента. Облеклото и обувките са поскъпнали с 4,7 на сто за месец, а за година е регистриран спад от 1,2 на сто.

По отношение на разходите за жилището – наеми, текущ ремонт и комунални разходи, статистиката отчита повишение от 0,4 на сто за месец, но на годишна база то е драстично – 10,6 на сто. Обзавеждането за дома и електроуредите са поскъпнали с 0,5 на сто за месец и с 0,7 процента в сравнение с октомври 2011.

В здравеопазването се отчита спад на цените с под процент – 0,8 на сто за месец и 0,9 процента за година. В образователната сфера октомври е донесъл ценови ръстове, като спрямо септември цените са се вдигнали с 2,3 на сто, а за последните дванадесет месеца поскъпването е с 6,3 процента.

Разнопосочни са тенденциите в транспортния сектор, където през октомври цените са паднали спрямо последния летен месец с 1,7 процента, но в сравнение с октомври миналата година повишението е с 6,5 процента.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Направляващия съвет по операция „Повишаване гъвкавостта и ефективността на пазара на труда чрез активни действия на социалните партньори”
Отбелязан бе положителният ефект за ограничаване на сивия сектор при трудовоправните и осигурителни отношения Още
Български фирми участваха в b2b форум с предприемачи от Айдън, Турция
Туризъм, земеделие и хранително-вкусова промишленост са водещи отрасли за региона на източния град Айдън Още
Третият регионален бизнес форум се открива на 21 ноември в Чанаккале, Турция
БТПП е организатор на българското участие във форума Още
Нови членове на БТПП
НОВИНИ ОТ РТПП/К
Поставено е начало на сътрудничеството между предприемачи от регионите на Бургас и Констанца
Търговските палати на Бургас и Констанца подписаха споразумение за сътрудничество Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Разработен е окончателен вариант на законопроект за операциите с недвижими имоти
Национално сдружение Недвижими имоти даде пресконференция по повод предстоящото отбелязване на 20-та годишнина от своето създаване Още
СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Търсят се български партньори за участие в проекти с научно-развоен фокус по рамковите програми на ЕС
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Инфлацията за октомври спрямо септември е 0,3 на сто
На месечна база най-голям ръст на цените е регистриран при облеклото и обувките, както и в сферата на образованието Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Решение на Министерския съвет за приемане на Национален план за действие за устойчива употреба на пестициди
Целта е намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда… Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Среща на ЦЕРН с българската индустрия
Ще бъдат представени възможностите за получаване на индустриални поръчки за материали, оборудване и услуги, както и за трансфер на технологии и ноу-хау от ЦЕРН към България Още