Брой 186 (443), 25-09-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Традиционният строителен форум, организиран от КСБ, се проведе в София


„Особено ми е приятно, че един форум, който направихме за първи път преди три години вече стана традиция. Това спомага за по-добрия диалог между държавата и бизнесът”, заяви при откриването му инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. Форумът е на тема „Строителството през 2014 г.-перспективи и предизвикателства”.
По думите на инж. Глосов данните за бранша могат да звучат малко песимистично, но се надява догодина да са по-оптимистични.
„Това, което очаква секторът от управляващите е подобряване на условията за праването на бизнес, промяна на Закона за обществените поръчки, намаляване на административната тежест и други. Необходимо е да има повече средства за публични инвестиции. Трябва да се работи за намаляване на сивия сектор, водещ до дефекти в бизнес средата. Нужно е плащанията да се извършват до 30 дни. Колеги това, което ще чуем от вицепремиера Даниела Бобева и министрите надявам се да внесе малко оптимизъм”, подчерта инж. Светослав Глосов.

Ще работим за индустриализация на ЕС. Строителството ще играе основна роля в тази задача. Това заяви Антонио Таяни, вицепрезидент на Европейската комисия, който взе участие във форума. Интервю със заместник-председателя на ЕК Таяни ТУК.

„Смятах, че строителите са по-големи оптимисти. Хубавото на вашия отрасъл, но и на другите е, че растежът се прави от вас, а не от правителствата. Симбиозата между строителството и туризмът дърпа напред икономиката”, заяви Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие.
„Държавата започна да се издължава на фирмите. Този 1 млрд. лв. е към строителният сектор. Според анализ на БАН, основният източник за задлъжнялост между компаниите се дължи от неразплащане от стране на държавата, а на второ място на общините. По отношение на местните власти има тепърва какво да се направи”, обясни зам.министър-председателят. Според нея правителството се опитва да спазва 30 дневния срок за разплащане.
Работи се по намаляване на административната тежест на фирмите и гражданите.
„Облекчаването на процедурите е важен фактор, който ще ускори строителството и ефектът ще се покаже още през следващата година. Подготвихме промени в ЗОП. Правната рамка на обществените поръчки ще бъде радикално преoсмислена. Всеки сектор е специфичен и това ще се отчете при търговете. Това ще бъде свързано и с трите евродирективи”, разясни Бобева.
„Държавата ще спомогне участието на български фирми в чужбина. Имаме традиции и история да строим качествени обекти. България има традиционно добри места. Водим дискусии с Казахстан за участие на български компании в техни търгове”, подчерта вицепремиерът.
Тя не забрави да спомене, че на бюрото й всеки петък е в.”Строител”.
Форумът продължи с участието на министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, кметът на София Йорданка Фандъкова и други.

Презентациите на форума ТУК

Източник: Вестник СТРОИТЕЛ

НОВИНИ ОТ БТПП
Без да постигне консенсус, но в конструктивен дух, НСТС разгледа предлаганите данъчни промени
Представителите на работодателите и на синдикатите изразиха различни становища по предлаганите промени, поради което обсъждането на законопроектите ще продължи Още
Кръгла маса за управление на финансови пасиви и приложни аспекти при оценяване на вземания се проведе в Палатата
Инициативата е на Комисията по професионална етика при Камарата на независимите оценители в България Още
Покана за участие в бизнес форум София – Тайпе
Интереси на тайванските компании: зелена енергия, информационни и компютърни технологии, машиностроене, прехрана и земеделие, медицинските изделия и здравеопазване Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Традиционният строителен форум, организиран от КСБ, се проведе в София
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Отпуснат 116 млн. лева за разплащане с бизнеса
Правителството дава 40 млн. лева за дейности в областта на социалната политика Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Положителна тенденция на двустранния стокообмен България – Румъния
Очаква се за 2013 г. той да достигне над 3 млрд. евро Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
300 града в 33 държави честват „Нощта на изследователите“ (27 септември)
Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Варна се включват в инициативата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Посещение на бизнес делегация в Словакия
Делови форум и двустранни срeщи Още