Брой 186 (443), 25-09-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

300 града в 33 държави честват „Нощта на изследователите“ (27 септември)


Изследователите могат да постигнат някои доста удивителни неща. Гледайте ги как в Атина издигат мини влак във въздуха и го поддържат в движение. Когато пеете фалшиво, какво правите? Не се тревожете, изследователи от Дюселдорф са създали виртуално устройство, което може да ви превърнe в оперна звезда на нивото на Пласидо Доминго. В Загреб ще разберете дали „Космическата одисея“ на Стенли Кубрик е нещо повече от научна фантастика. Или например опитайте да разследвате убийство в Порто. Изследователите в Сантандер ще покажат как физиката помага на сърфистите да уловят най-големите вълни. Посетителите в Перуджа ще се срещнат с робот, който рисува портрети и се нарича Ле(г)онардо.

Това са само някои от събитията, които не трябва да се пропускат в 33 страни от ЕС и в съседни страни като част от „Нощта на изследователите“ (27 септември). От Ирландия до Израел изследователите ще споделят своята страст към науката с обществеността в 300 града. Миналата година „Нощта на изследователите“ привлече повече от един милион посетители, включително 600 000 деца. Целта е хората да открият за себе си науката по един забавен начин и да се насърчи изборът на научноизследователска кариера. Обществеността ще имат възможност да участва в експерименти и интерактивни научни представления, както и да изпробва оборудването в изследователски лаборатории, в които обикновено достъпът е ограничен.

Децата са природно любопитни и творчески натури, и „Нощта на изследователите“ е чудесен начин да им се покаже, че науката е нещо забавно. Кой знае, това може би също ще вдъхнови някои момичетата и момчетата да станат блестящи учени в бъдещето, каза Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

„Нощта на изследователите“ получава подкрепа по линия на дейностите „Мария Кюри“ на ЕС. Разгледайте акцентите в програмата по градове (за България – Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Варна) в приложението тук.

Контекст

„Нощта на изследователите“ се провежда всяка година в цяла Европа в последния петък от септември. Събитията се организират в 25 държави—членки на ЕС (всички държави членки освен Австрия, Дания и Люксембург), както и в Босна и Херцеговина, Фарьорските острови, бившата югославска република Македония, Исландия, Израел, Черна гора, Сърбия и Турция.

За повече информация: Европейска комисия: Образование и обучение

„Ноща на изследователите“ 2013 г.

НОВИНИ ОТ БТПП
Без да постигне консенсус, но в конструктивен дух, НСТС разгледа предлаганите данъчни промени
Представителите на работодателите и на синдикатите изразиха различни становища по предлаганите промени, поради което обсъждането на законопроектите ще продължи Още
Кръгла маса за управление на финансови пасиви и приложни аспекти при оценяване на вземания се проведе в Палатата
Инициативата е на Комисията по професионална етика при Камарата на независимите оценители в България Още
Покана за участие в бизнес форум София – Тайпе
Интереси на тайванските компании: зелена енергия, информационни и компютърни технологии, машиностроене, прехрана и земеделие, медицинските изделия и здравеопазване Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Традиционният строителен форум, организиран от КСБ, се проведе в София
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Отпуснат 116 млн. лева за разплащане с бизнеса
Правителството дава 40 млн. лева за дейности в областта на социалната политика Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Положителна тенденция на двустранния стокообмен България – Румъния
Очаква се за 2013 г. той да достигне над 3 млрд. евро Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
300 града в 33 държави честват „Нощта на изследователите“ (27 септември)
Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Варна се включват в инициативата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Посещение на бизнес делегация в Словакия
Делови форум и двустранни срeщи Още