Брой 61 (571), 31-03-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

Превантивна кампания на Съюза на пивоварите „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”


Като част от политиките си за социална отговорност, Съюзът на пивоварите в България (СПБ) от 2010 г. реализира програма за превенция употребата на алкохол от лица под 18 години "Родители, разговаряйте с детето си за алкохола. Вие можете да повлияете". Целеви групи на програмата са родители, ресорни институции, неправителствени организации, медиите и обществото като цяло.

Целта на кампанията е да се организират и популяризират инициативи за насърчаване на семейния спорт и подобряване на обществената среда като превантивен подход тийнейджърите да не експериментират с алкохол. Програмата на СПБ се осъществява със 100% собствено финансиране, осигурено от пивоварните компании в страната.

От м. март 2013 кампанията е под мониторинга на Европейската комисия като доброволен ангажимент на българските пивовари към общоевропейската платформа "Форум за алкохол и здраве".

Следвайки практиките си за публичност и прозрачност на осъществяваните обществено полезни инициативи, Съюзът на пивоварите представи на сайта си www.pivovari.com подробен отчет за развитието на програмата.

Отчетите на Съюза и на партньорските организации показват, че през 2013 г. в кампанията "Спортът е по-добрият начин децата да пораснат" са се включили над 1900 участници. Според национално представително проучване на Ипсос България през м. юни 16% от пълнолетното население на страната знае за инициативата. Това означава, че   посланието "Спортът е по-добрият начин децата да пораснат" е достигнало до повече от 920 000 българи. В рамките на кампанията са разпространени 10 000 информационни брошури и стотици награди за най-активните участници. За насърчаване на масовия спорт Съюзът на пивоварите продължава да дарява средства за подпомагане дейността на спортни клубове и организации, поддържане на общински спортни площадки и провеждане на събития и експертни консултации, насочени към предотвратяване злоупотребата с алкохол.   

През 2013 г. в периода май-ноември, всеки вторник Съюзът на пивоварите е организирал безплатно за всички желаещи спортни тренировки за начинаещи и напреднали. За целта пивоварите са осигурили терени и професионални инструктори по волейбол, изправителна гимнастика, капоейра, кунгфу, баскетбол и зумба. 

С решение на Управителния съвет и на Общото събрание на Съюза на пивоварите, превантивната  програма „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат. Родители, вие можете да повлияете” продължава и през 2014 г. Летящият старт на новите инициативи ще бъде даден през м. май, като за първи път тази година много дейности по кампанията ще бъдат реализирани не само в София, но и в други градове в страната. От Съюза на пивоварите отново обещават много приятни емоции на спортния терен,  награди за най-активните семейства, както и нови формати в партньорствата и инициативите за споделяне на солидарността в името на по-добрата среда, в която заслужават да растат нашите деца. 

Допълнителна информация:

От 2010 г. Съюзът на пивоварите в България инициира програма за превенция употребата на алкохол от лица под 18 години„ Родители, разговаряйте с детето си за алкохола. Вие можете да повлияете”. През 2012 г. чрез публичен конкурс за слоуган на кампанията е избрано посланието Спортът е по-добрият начин децата да пораснат.

Като признание за добра практика през м. април 2013 година кампанията  е отличена като финалист в конкурса за Европейските КСО отличия, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и е включена като водещ пример за КСО в Световния алманах Brewers Alliance, представен пред официалните европейски институции .

Превантивната програма на Съюза на пивоварите се осъществява с доброволческия труд и целевото финансиране, осигурявани от всички компании за производство на бира в страната: : ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, “Загорка” АД, “Каменица” АД, “Карлсберг  България” АД, “Ломско пиво” АД.

За контакти:
Ивана Радомирова
Изпълнителен директор на СПБ
02/989 40 24

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП не подкрепя проекта за решение на Народното събрание за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, ценни и редки метали
Дейността по сключването и прекратяването на концесионните договори е в правомощие на изпълнителната, а не на законодателната власт Още
Проект "Linked2Media" за подобряване на маркетинговата стратегия на МСП
Разработена е иновативна платформа, чрез която фирмите могат да следят трендовете на своята репутация Още
Обсъждане на идеи, свързани с дейността на Съвета по иновации и енергийна ефективност при БТПП
Изразено бе мнение за необходимостта от създаване на отделен съвет, занимаващ се конкретно с проблемите на енергетиката Още
Среща с делегация от Бремен по проблемите на образованието в България
Гостите бяха запознати с оценката на бизнеса за образованието на младите хора у нас Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Превантивна кампания на Съюза на пивоварите „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”
Добра практика за корпоративна социална отговорност в подкрепа на обществения интерес Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българска бизнес делегация ще посети международното изложение NRA show в Чикаго
Най-голямото международно събитие за хранително-вкусова, хотелиерско-ресторантьорска и хоспиталити индустрии Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
МТСП представи резултати от проект "Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики"
Очаква се с близо 5 процента да се повиши заетостта до 2018 г., прогнозира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов Още
ФИНАНСИ И КРЕДИТ
Парламентът въведе таван за лихвите по потребителските кредити
Според приетите законови промени договорът за потребителски кредит ще се сключва в писмена форма, на хартиен или друг траен носител, по ясен и разбираем начин Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Стандартизацията и малките и средните предприятия – темата на новия брой на списание „БДС Компас”
Посочени са пречките, ограничаващи осведомеността и прилагането на стандартите Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
Европейската комисия повдига въпроси относно предвиждани промени в Закона за енергетиката
Министерството на икономиката и енергетиката разпространи позиция относно готвените промени Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Разходите за труд в България са най-ниски в ЕС, но нарастват скорострелно
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още