Брой 167 (1678), 31-08-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

„Пермадизайн” – тема на „Клуб на дизайнера”

 

 

„Пермадизайн” бе темата на „Клуб на дизайнера” през август, организиран ежемесечно от Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ), пряк член на БТПП. Председателят на Палатата Цветан Симеонов бе сред гостите на събитието.

Събитието се проведе в Walltopia (Sofia Tech Park). Като домакин арх. Васил Шарланов – главен проектант на сградата на Walltopia и интериорен дизайнер на катерачни стени, влезе в ролята на гид на гостите на „Клуб на дизайнера” като ги разведе из сградата, съчетаваща офис помещения и пространства за спорт и отдих. В сградата са внедрени редица енергоспестяващи практики и съоръжения, сред които иновативна климатична инсталация и зелен покрив.

Темата за пермакултурата и в частност озеленяването на сгради и интериори бе коментирана от различни гледни точки. В дискусията участваха пермакултурни дизайнери, ландшафтни архитекти, интериорни дизайнери, еколог.

За пермакултурата като наука, философия и практика говориха Томи и Диана Мислиеви, които, откъсвайки се от модела на живот, който налага големият град, създават сдружение за природосъобразен начин на живот „Фито Апи Мед”. Една от целите на сдружението е именно популяризиране на пермакултурата в България.

Своя опит в реализирането на пермакултурни проекти сподели и Маргарита Димитрова, която живее и работи в Турция. В областта Денизли в южната ни съседка тя реализира своите знания, придобити от успешно завършения през 2012 г. курс за пермакултурен дизайн в The Permaculture Research Institute. В „Чифтлик Маргарита“ българката отглежда 10 хиляди вида растения и провежда обучение и практика. Тази година  прави първа стъпка в преместването на проекта си в  родното си място - село Тенево, Ямболско.

Възможностите за по-зелена, а от там по-здравословна и по-красива среда представиха другите участници в дискусията.

Ландшафтен архитект Камен Попов и архитект Симона Гергова представиха вертикалните градини на Мистър Грийн ЕООД. Какви са техните предимства: спомагат за по-чист въздух, подобряват влажността, шумоизолират и, разбира се, внасят естетика. Освен всичко това, според тях вертикалните градини могат да допринесат изключително за градското земеделие. Теза, която арх. Гергова базира на проучванията си по повод дисертацията, по която работи, и която обаче срещна съмненията на пермадизайнерите.

Използването на естествени материали е засилваща се тенденция в интериорите. Иван Боров, основател и управител на студио за интериорен дизайн 3Dea, я онагледи с реализирани от студиото интериори, в които присъства естественият скандинавски мъх – един актуален прoдукт с безспорни естетически качества и лесен за поддържане. В проектите на 3Dea Design Studio се залага на стилен и функционален дизайн, който кореспондира със спецификите на средата и хората, за които се създава. Използват се естествени материали с тяхната неподправена красота и усет към детайла.

Други решения за интериорно озеленяване предложиха от РБ Грийн. Инж. Костадин Костадинов представи изграждането на системи за живи стени и картини за по-здравословна среда на живот чрез продуктите на холандската фирма Mobilane, чийто официален представител е РБ Грийн. Компанията е официален представител също на американската фирма Rain Bird, с които дава цялостни решения в областта на поливни системи, както и на германската фирма Polytan при изграждането на изкуствените тревни покрития и спортни настилки.

Според Рашид Рашид, консултант по управлението и опазването на околната среда, в процеса по създаване на Визия за София, част от споделените практики са реално приложими, други – все още само пожелателни.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-промишлените палати от Европа приветстват увеличението на бюджета по програма „Еразъм“ 2021 – 2027
Препоръчват опростяване на процеса за кандидатстване Още
Почетен диплом на БТПП за Мехмет Емрах Сазак
За активизирането на търговско-икономическите отношения България - Турция Още
Обсъждане на териториални планове за действие по проект SKILLS+
Териториалният план за България ще бъде достъпен на сайта на БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация от руския град Вологда посети Бургаската палата
Ще се проучат възможностите за доставка на дървени къщи от Вологда Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
„Пермадизайн” – тема на „Клуб на дизайнера”
Организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане
Установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира приемът на заявления за подпомагане по отношение на гориво в първичното селскостопанско производство
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Патентното ведомство очаква предложения за вписване в „Златната книга на откривателите и изобретателите”
За високи научни и творчески постижения Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири, изложби, форуми, конференции
Съобщения, получени в БТПП Още