Брой 167 (1678), 31-08-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Делегация от руския град Вологда посети Бургаската палата


Седемчленна делегация от побратимения с Бургас руски град Вологда посети Бургаската търговско-промишлена палата. Представители на държавната администрация и бизнеса, водени от Светлана Пахнина – и.д. директор на Икономическия отдел на Вологда, се срещнаха с ръководството, членове и екипа на Палатата, за да представят инвестиционния потенциал на града. Официален гост на събитието бе Ивелина Стратева - директор на дирекция "Икономика и стопански дейности", Община Бургас.

В приветствието си председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов изрази задоволство от посещението, подчерта добрите отношения на институцията със сродни организации от други руски градове и запозна гостите с историята и дейността на Палатата.

Той информира за получена покана от Кмета на Вологда за участие в изложение през ноември и увери, че при наличие на достатъчен интерес БсТПП ще организира делегация.

От презентацията на г-жа Пахнина стана ясно, че търговският обмен между градовете за последната година възлиза на $ 36 000. Вологда е важен транспортен и телекомуникационен възел на Северозападна Русия, БВП за 2017 г. възлиза на 65,7 млд. рубли и бележи 5,5% ръст спрямо предходната година. В структурата на производството 40% се падат на хранителната и преработваща промишленост, следвани от сектор машиностроене с 28% и дървообработване - 15%. Градът е известен с екологично чистата си продукция, особено с кравето си масло, сладко, сладолед, лен, дантела, лагери, оптични мерници, дървени къщи. Държавните и частни промишлени зони са на обща площ от 1650 хка. Вологда е сред първите 3 най-популярни градове от „Сребърното колие на Русия”, през 2017-та е посрещнала 828 000 туристи и хотелиерството е един от най-привлекателните сектори за инвестиции. Пахнина отправи покана за участие в Международния съвет по коопериране, насрочен за провеждане на 15-16.11.2018 г., за мероприятието „Приказка за Рождество” през януари и за Руските ханзейски дни в рамките на празника на града през лятото. В заключение тя изрази надежда, че ще се изградят отношения не само между общините, но и между бизнеса на двата града.

Ирина Петрова - ръководител на междурегионалните отношения и туризма към Съвета на град Вологда, изрази готовност за осъществяване на туристически обмен между побратимените градове и покани бургаските туроператори да участват в кръгла маса за туризма в рамките на Международния съвет по коопериране.

Компаниите от руска страна бяха с дейност в сферите на дървопреработването и изграждането на дървени къщи, дезинфекция на вода без химикали, информационни технологии, строителство. От българска страна участваха фирми от секторите на търговия с автомобили и резервни части, воден транспорт, екология, производство на яйца.

Срещата приключи с ангажимент за проучване на възможностите за доставка на дървени къщи от Вологда и за организиране на съвместен обучителен семинар за преработване на води.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-промишлените палати от Европа приветстват увеличението на бюджета по програма „Еразъм“ 2021 – 2027
Препоръчват опростяване на процеса за кандидатстване Още
Почетен диплом на БТПП за Мехмет Емрах Сазак
За активизирането на търговско-икономическите отношения България - Турция Още
Обсъждане на териториални планове за действие по проект SKILLS+
Териториалният план за България ще бъде достъпен на сайта на БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация от руския град Вологда посети Бургаската палата
Ще се проучат възможностите за доставка на дървени къщи от Вологда Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
„Пермадизайн” – тема на „Клуб на дизайнера”
Организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане
Установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира приемът на заявления за подпомагане по отношение на гориво в първичното селскостопанско производство
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Патентното ведомство очаква предложения за вписване в „Златната книга на откривателите и изобретателите”
За високи научни и творчески постижения Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири, изложби, форуми, конференции
Съобщения, получени в БТПП Още