Брой 167 (1678), 31-08-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Търговско-промишлените палати от Европа приветстват увеличението на бюджета по програма „Еразъм“ 2021 – 2027


БТПП се присъединява към позицията на Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) относно предложението на Европейската комисия за програмата „Еразъм“ 2021 – 2027.

Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) подкрепя предложението на ЕК за удвояване на финансирането по програма „Еразъм“ до 30 милиарда евро, като целта е да се увеличи общият брой на бенефициентите. “Това отразява голямото значение, което се отдава на образованието и обучението от страна на Европейската комисия“ подчертават от ЕВРОПАЛАТИ.

Въпреки че Асоциацията приветства увеличението на бюджета по програмата, тя препоръчва удвояването на финансирането да бъде придружено от опростяване процеса на кандидатстване и последващите изисквания за отчитане по програмата.

По отношение на увеличения дял в бюджета за професионално образование и обучение (ПОО), ЕВРОПАЛАТИ препоръчва по-широки информационни кампании за програмата на европейско, национално, регионално и местно ниво. От Асоциацията  настояват всички нови схеми за дългосрочна мобилност на чираци (подобни на ErasmusPro в рамките на настоящата програма "Еразъм плюс") да се прилагат в съответствие с действителното търсене в различните държави-членки и да отчитат специфичните изисквания на чираците.

По предложение на Българската търговско-промишлена палата в препоръките  към Комисията се подчертава, че за да се ангажират по-ефективно МСП в дейностите по приемане на  стажанти, те също трябва да получат адекватно финансиране по програмата, за да бъде оправдана тяхната инвестиция на време и експертиза/менторство/ при участието им в схемата за мобилност.

За подобряване качеството на придобитите знания и умения от стажантите по време на изпълнение на мобилни програми, Търговско-промишлените палати смятат, че е необходима подходяща предварителна подготовка на обучаващите се, както и проучване на мнението на бизнеса. Включването на трети държави в схемите за мобилност се приема положително от ТПП.

Необходимо е също така да се преразгледа дейността на Центровете за професионална компетентност като се обсъдят функциите и целите на центровете. Търговско-промишлените палати от Европа са на мнение, че е необходимо да се разшири съставът на комитета на програмата, като се включат не само социалните партньори, но и представители на другите заинтересовани групи, сред които ТПП, младежки организации и доставчици на ПОО.

Позицията на английски език може да откриете ТУК.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Търговско-промишлените палати от Европа приветстват увеличението на бюджета по програма „Еразъм“ 2021 – 2027
Препоръчват опростяване на процеса за кандидатстване Още
Почетен диплом на БТПП за Мехмет Емрах Сазак
За активизирането на търговско-икономическите отношения България - Турция Още
Обсъждане на териториални планове за действие по проект SKILLS+
Териториалният план за България ще бъде достъпен на сайта на БТПП Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Делегация от руския град Вологда посети Бургаската палата
Ще се проучат възможностите за доставка на дървени къщи от Вологда Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
„Пермадизайн” – тема на „Клуб на дизайнера”
Организиран от Асоциацията на интериорните дизайнери в България Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане
Установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Стартира приемът на заявления за подпомагане по отношение на гориво в първичното селскостопанско производство
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Патентното ведомство очаква предложения за вписване в „Златната книга на откривателите и изобретателите”
За високи научни и творчески постижения Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири, изложби, форуми, конференции
Съобщения, получени в БТПП Още