Назад

Започнаха теренните проверки на площи и животни за Кампания 2022


От 13 юли 2022 г. започнаха теренните проверки по подадените заявления за Кампания 2022. Контролът стартира с посещения на място на декларираните площи и животни по схемите и мерките по директни плащания.

Напомняме, че контролът за допустимост на площите се извършва съгласно разпоредбите на Наредба № 2 от 26.03.2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ.

При проверка за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци се измерва площта на декларираните парцели и се констатира наличието на заявената култура. Също така се установява и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви, съгласно изискванията на Наредба № 3 от 17.02.2015 г.

При проверка на животни се проверява идентификацията и регистрацията на животните и съответствието с приложимото законодателство.

Проверките по кръстосано съответствие, обхващат дейностите на стопанина на територията на цялото стопанство, както и спазването на приложимите за стопанството законоустановени изисквания и национални стандарти.

След приключване на конкретна проверка на място, контролния лист ще бъде наличен в профила на кандидата в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“. В случай, че са констатирани несъответствия същия ще бъде изпратен до кандидата на хартиен носител.