Назад

До 1 август се декларират и плащат дължимите данъци


На 31 юли изтича крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън трудов договор и са задължени да им удържат данък, трябва да подадат по електронен път декларации за второто тримесечие на 2022 г.

Тъй като тази година последният ден на юли се пада в неделя, крайният срок изтича на 1 август. Това е и последният ден за внасяне на  удържания данък към бюджета. Най-бързо и лесно плащането се извършва чрез виртуален ПОС в портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). 

Физическите лица, които са получили доходи от наем или от друга стопанска дейност, изплатени през второто тримесечие, също обявяват до 1 август пред НАП дължимите от тях авансови данъци.  

В същия срок се декларират и окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, както и удържаните окончателни данъци върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други).
Информация за декларирането и плащането на данъците можете да получите от Информационния център на НАП: 0700 18 700, според тарифата на съответния оператор.