Назад

Среща на Съветите на Браншовите организации и инвестиции при БТПП



На 29 юли 2021 в Българска търговска промишлена палата се проведе хибридна среща на Съветите на Браншовите Организации и Инвестиции при БТПП.

В срещата взеха участие председателят на БТПП Цветан Симеонов и посланикът на Република Аржентина в София  Н.Пр.Алфредо Атанасоф.

Модератор на срещата бе д-р Людмил Иванов – Председател на Съвета на Браншовите Организации към Българска търговско-промишлена палата.

В презентацията си посланикът изтъкна много от предимствата на страната си, като голяма диверсифицирана икономика, наличие на значителни природни богатства, индустриални сектори с високи технологии и бърз растеж, както и качествен човешки капитал. Разгледа секторите с бизнес потенциал, които за Аржентина са: петрол и газ, миннодобив, агробизнес, услуги, базирани на знанията, туризъм и телекомуникации.Бе споделено, че Аржентина е водеща в региона  по отношение развитието и иновациите в селското стопанство, в здравословното и качествено производство с изключително добри позиции в САЩ, Уругвай, Чили и Мексико. Приложена презентация.

Посланик Атанасоф потвърди желанието и готовността на бизнес общността от Аржентина да търси и развива взаимоизгодно партньорство с фирми от България, както и да инвестира у нас в иновативни отрасли и проекти.

Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции към Палатата, запозна участниците в срещата с дейността и структурата на Съвета, както и с най-важните събития, залегнали в Програмата до края на настоящата година. Специално внимание бе обърнато на предвидената през месец септември Международна конференция на тема „Финансова подкрепа за МСП – SIMExpo 2021“, където финансови институции, инвестиционни и гаранционни фондове и инвеститори ще представят своите програми и проекти, както и ще бъдат проведени двустранни срещи в рамките на контактна борса съобразно конкретните финансови възможности и текущи нужди на предприятията.Бе подчертан интересът на българската страна да привлича инвестиции в областта на селското стопанство. Приложена презентация.

Кратко експозе на срещата  направи и председателят на Аржентино-българската търговска камара Чобанов, който изрази задоволство от бързо развиващите се търговско-икономически  връзки и инвестиционен процес между двете страни, чийто икономики взаимно се допълват с оглед използване на съществуващия огромен потенциал. Той спомена две предстоящи бизнес събития, предвиждани през настоящата година  – уебинар за агромашини и части през месец август и уебинар на тема сладкарска промишленост през месец септември 2021г..

Бе проведена дискусия по разглежданите теми с представителите на Посолството на Аржентина в София.

Светлана Борисова, представител на ЕЕN – Враца  запозна  участниците в срещата с темата „Съдействие за нетуъркинг с чуждестранни партньори  и съдействие от EEN за идентификация на нови бизнеси и проектни възможности“. В презентацията бе подчертана ролята на Европейската мрежа за съдействие на предприятията  в тяхната дейност във връзка с  новата икономика на ЕС, свързана с иновациите,  дигитализацията и зеления пакт. Пълният текст на презентацията ТУК.