Назад

Интерактивна карта показва капацитета за производство на ваксини в ЕС


Европейската комисия публикува интерактивна карта, която показва капацитета за производство на ваксини срещу COVID-19 в ЕС по цялата верига на доставки. Картата се основава на данни, получени от работната група за промишлено разрастване на производството на ваксини срещу COVID-19, на данни, събрани по време на събитията и срещите за намиране на партньори, организирани от Комисията през март, на публично достъпна информация и такава, споделена от държавите - членки. Тези данни ще бъдат допълвани и актуализирани. Възможно е дружествата да имат дори по-голям капацитет от отразения на картата, тъй като работната група категоризира компаниите въз основа на тяхната основна област на дейност.

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който ръководи работната група, заяви: „С над един милиард дози ваксини нашата промишленост помогна на ЕС да се превърне в най-ваксинирания континент в света и най-големия износител на ваксини срещу COVID-19. Тази интерактивна карта, която включва стотици установени в ЕС производители, доставчици и дистрибутори, показва обхвата на промишлената екосистема, както и потенциала за нови промишлени партньорства за допълнително повишаване на готовността ни за извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

Работната група за промишлено разрастване на производството на ваксини срещу COVID-19 беше създадена от Комисията през февруари 2021 г., за да се увеличи производственият капацитет, като действа на принципа „обслужване на едно гише“ за производителите, търсещи подкрепа, и да се установят и преодолеят пречките по отношение на производствения капацитет и веригата на доставки.

Интерактивната карта е достъпна тук.