Назад

Посещение от Посолство на Гърция в Бургаската ТПП


Първият секретар по търговските и икономическите въпроси към Посолството на Гърция, г-н Димитриос Маос се срещна председателя на БсТПП Цанко Иванов.

Прегледът на данни от Министерство на икономиката показа, че на средиземноморската държава се падат 6,7% от общия ни износ и 4,9% от вноса. Стокообменът е в трайно възходяща тенденция с пикова стойност от над 3,5 млрд. евро през 2019 г., салдото е положително. Размерът на преките чуждестранни инвестиции от Гърция е 2,57 млрд.евро]. През 2014 г. броят на гръцките туристи в България надхвърля 1 млн.душии оттогава е в постоянен възход. Потокът на български туристи към Гърция за 2019 г. наброява над 1,4 млн. души.


Като предпоставки за тези резултати Председателят посочи преди всичко вековните връзки между двете държави, широката договорно-правна база и достатъчния брой контролно-пропускателни гранични пунктове. Той запозна госта с контактите на БсТПП със сродните й организации от Александруполис, Кавала, Серес, Атина и с проведените в Бургас изложения на гръцки стоки.

Събеседниците бяха единодушни, че пандемията от ковид-19 е оказала силно отрицателно въздействие както върху националните икономики на двете съседни държави, така и на двустранните им отношения. Иванов изрази надежда, че след като пандемията от ковид-19 бъде овладяна,БсТПП ще може да възобнови съдействието си за разкриване на търговски обекти за гръцки стоки в Бургас и за популяризиране на островите Тасос, Кефалония, Итака, Лефкада и Закинтос като туристически дестинации.


Господин Маос благодари за срещата и възможността да се запознае лично с ръководството и екипа на Палатата. Той изрази задоволство от сътрудничеството на БсТПП с палати от Гърцияи насочи вниманието към изграждащият се от Пристанищна администрация - Солун интермодален терминал в София и възможностите, които той ще предложи за транспортиране на товари към Гърция.

По отношение на туризма първият секретар припомни, че през 2020 г. ресорните министри на двете държави подписаха Програма за съвместни действияза периода 2020 – 2022 г. Тя предвижда утвърждаване на присъствието на България и Гърция на далечни перспективни пазари, както и създаването за съвместни продукти.

Срещата приключи с ангажимент от страна на г-н Маос да предостави на БсТПП контакти за връзка с оператора на интермодалния терминал в София.