Назад

Церемония по валидиране на юбилейна пощенска марка "Национално цвете"



Символи за общото филателно издание са красивите национални цветя – Роза Дамасцена и Сейбо

Вчера се проведе официална церемония по валидирането на юбилейна пощенска марка по повод 90-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Аржентина. В тържественото събитие взеха участие заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, директорът на „Български пощи“ Деян Дънешки, посланикът на Република Аржентина в София Н.Пр. Алфредо Атанасоф, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, както и ръководни представители на други организации и институции.

В приветственото си слово заместник-министър Динкова подчерта дългогодишните традиции в отношенията между двете страни, както и готовността на българската страна да продължи да развива активно сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Тя изтъкна, че Аржентина е първата държава в Латинска Америка, с която България установява дипломатически отношения и в която днес живее най-многобройната българска общност в региона.

„Смятам, че чрез това издание за пореден път отправяме послание, което кореспондира с устойчивото развитие на дипломатическите отношения между нашите две държави и активното сътрудничество, особено в сферите на културата и икономиката“, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров.

Посланик Алфредо Атанасоф определи събитието като възможност за задълбочаване на връзките и приятелските отношения между двата народа .„Свидетели сме на изграждането на нови мостовете между България и Аржентина – тези на комуникациите, а защо не и на природата“, подчерта той.

Темата на филателното издание е „Национално цвете”. Маслодайната роза като символ на България и националното цвете на Аржентина сейбо са изобразени на пощенските марки и символизират стремежа на двете страни да работят за процъфтяването на връзките помежду ни.