Назад

България беше избрана за член на Съвета за пощенска експлоатация на Всемирния пощенски съюз


България беше избрана за член на Съвета за пощенска експлоатация на Всемирния пощенски съюз – един от двата основни ръководни органа на организацията.

Изборите се проведоха на 26 август 2021 г. в рамките на 27-ия Конгрес на Всемирния пощенски съюз в Абиджан, Кот Д‘Ивоар (9-27 август 2021 г.).

От участвалите в тайния вот 156 държави - членки на организацията, 136 дадоха подкрепа за българската кандидатура, като това беше най-високият резултат в регионалната ни група.

Всемирният пощенски съюз е една от най-старите международни организации. Създаден е през 1874 г. и от 1948 г. има статут на междуправителствена агенция към системата на Организацията на обединените нации, специализирана в областта на пощенските услуги. България е една от първите държави в света, която се присъединява към  организацията - през 1879 г.

Успехът на българската кандидатура е високо признание за активното участие на страната ни в дейността на Всемирния пощенски съюз. Членството в Съвета се осъществява чрез „Български пощи“ ЕАД и ще даде възможност на страната ни да участва пряко в управлението на организацията по всички въпроси, свързани с експлоатацията на пощенските услуги.